Startsida / Inlägg

Letterman? Snarare Café Norrköping

av Stefan Hedmark

oldsberg3

Han lovade Letterman men gav oss “Café Norrköping”.

Ingvar Oldsberg bär ändå “Bingolotto” – men frågan är hur långt.

I kväll var det säsongsavslutning för “Bingolotto” i Sjuan. Det innebär även att det är tack och adjö för Gert Eklunds gamla tv-format i den kanalen, för i höst är det uppgradering som gäller. Då flyttar “Bingolotto” från det svenska tv-landskapets undervegetation upp till finkanal-status, tillbaka till TV4.

Programmet gjorde sin debut i den kanalen 1991, fick enorma framgångar men förföll under en lång period innan det slutligen dumpades i dåvarande TV4 Plus, som Sjuan hette 2008.

När Ingvar Oldsberg tackade ja till att ta över “Bingolotto” förra året, efter ett olyckligt försök att föryngra formatet, sneglade han mot USA och David Letterman – det skulle bli mer “Late night” över “Bingolotto”. Det var som om Filip & Fredrik viskade i Oldsbergs öron. Det skulle bli folkligt men kanske också lite frifräsigt.

Det gick väl sådär med det. I Oldsbergs huvud betyder Letterman att man bär in ett stort talkshow-skrivbord och bygger en bakgrund med stadsvy (Älvsborgsbron i stället för Brooklyn Bridge) – men inte så mycket mer. I övrigt är det ungefär “Bingolotto” som det brukar vara, mer trygg och såsig “Café Norrköping”-känsla än några djärva midnattshyss. Att tittarna hittat tillbaka beror nog mer på den gamla oslagbara Oldsberg-karisman än några andra nya inslag.

Roligaste ögonblicket i kväll var när en monstruöst stor machogrill rullades in som vinst och Oldsberg frågade personen som ringt in: “Gillar du att grilla?” Svaret blev ett svagt “suck… jag får väl lära mig”. Tv-legendaren hanterar alla direktsända kriser med lätthet. 

Det blir säkert en del förändringar när “Bingolotto” och Oldsberg flyttar till TV4, men inte för många förstås. Det flyter på som det ser ut nu, det äldre tilltalet passar publiken.

Men att det skulle finnas folk där ute som skulle hitta tillbaka bara för att “Bingolotto” dyker upp i moderskeppet igen känns som önsketänkande.

I morgon ser jag dokumentären “I am Evel Knievel” (SVT1).

Ja

“Jurassic park 3” är värd Rate – varken bättre eller sämre än bioaktuella “Jurassic world” (TV3).

Nej

“Total recall” däremot är en själlös nyinspelning av Schwarzenegger-originalet från 1990 (TV3).

Foto: Roger Lundsten

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB