Startsida / Inlägg

Mycket sevärt historiskt kostymdrama

av Jan-Olov Andersson
2603857

Politisk maktkamp vid 1500-talets brittiska hov. Gräddan av den brittiska skådespelareliten. Stearinljus för 260 000 kronor.
Det är detaljerna som gör det – också. Som gör ”Wolf Hall” till ännu ett mycket sevärt historiskt kostymdrama.

Erkänner att jag var om inte skeptisk, så åtminstone inte sådär överdrivet entusiastisk heller. Jo, förlagorna – Hilary Mantels prisbelönade succéböcker ”Wolf Hall” och ”För in de döda – lär vara lysande. Manusförfattaren Peter Straughan Oscars-nominerades för Tomas Alfredson-filmen ”Tinker, tailor, soldier, spy”. Recensionerna utomlands har varit mycket positiva, även om några har klagat på ett lusigt tempo.

Men behövde jag verkligen ännu en tv-serie där männen ser ut som knektarna i en kortlek?

Svaret kändes, efter bara tio-femton minuter, som ett självklart ja. En känsla som bara förstärks ju fler avsnitt man ser. Det är raffinerad maktkamp och kärleksstrul vid Henrik VIII:s (1491-1547) engelska hov. Huvudpersonen är Thomas Cromwell (1485-1540), sonen till en smed som blev kungens högra hand.

”Homeland”-stjärnan Damian Lewis spelar kungen.Men tv-seriens verkliga stjärna är Mark Rylance, som har gjort en och annan filmroll, men mest är känd som en av den brittiska teaterscenens främsta Shakespeare-aktörer.Han fullkomligt briljerar med en form av lågmält skådespeleri av sällan skådat slag. Han är med i nästan alla scener, han dominerar dem totalt, trots att hans rollfigur ytterst sällan låter varken de andra rollfigurerna eller oss tv-tittare ens ana vad han egentligen tycker och tänker.

Det är den här typen av storslagna historiska kostymdramer som nog bara BBC eller möjligen HBO har råd med längre. Bara alla stearinljus lär ha kostat 260 000 kronor. Vågar knappt tänka på vad kläderna har kostat. Men det är sådana detaljer som hjälper till att skapa total trovärdighet. Som gör att man liksom förflyttas till 1500-talets England.

•I kväll ser jag ”True detective”, start för andra säsongen i HBO Nordic/C More Series.

”Frikänd”, SVT 1. Nu längtar man redan efter nästa söndags sista avsnitt.
(Nej)
Reklamkanalerna. Repriser, repriser och åter bara repriser.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB