Startsida / Inlägg

Almedalen är bäst i tv

av Stefan Hedmark

debatt-fran-almedalen-svt-play-jpg

En veckas rosébubbla är på väg att spricka.

Oavsett om man gillar allvaret eller tramset får man bäst Almedalskänsla i tv-rutan.

Almedalen börjar dra sig mot sitt slut. För oss som tittar på utifrån har det varit ungefär som det brukar vara – lite verkstad, men en del skönt snack, för den som är intresserad av politikens spel.

Det talas om en rosébubbla, precis som vi har schlagerbubblan under Melodifestivalen. Skillnaden är att nära allt nyhetsmässigt som berör Melodifestivalen sker inom schlagerbubblan på grund av tävlingen, inte utanför. Men i Almedalen sker extremt lite nyhetsmässigt inom rosébubblan – de nyheter som rapporteras under veckan sker främst på grund av det arbete som redaktionerna har lagt ner före Almedalen.

I dag var det Vänsterpartiets dag och SVT2 direktsände Jonas Sjöstedts tal, inramat av programledaren Per Malm, som vanligtvis brukar frodas lite undanskymt på eftermiddagarna i SVT. Här har SVT Forum fått en generösare plats i tablån och Malm är trygg i sin roll.

Lite svajigare blir det ju alltid i “Debatt från Almedalen” som följer efter partiledartalet. Man glider över från Malms torrt korrekta Forum till något lite mer lössläppt – men det är ju också Almedalen. Inte bara de seriösa ämnena, utan den rosévingliga, halvgapiga och roliga/pinsamma inramningen, med dj-battles, mingel och högstadieliknande “snyggast-“listor. Belinda Olsson och Axel Gordh Humlesjö har delat på uppgifterna under veckan; Olsson sköter partiledarutfrågningen, Gordh Humlesjö debatten och de har fått bra vana de senaste åren. Just i kväll skippades dock debattdelen.

Med risk för att kasta sten i glashus – jag föredrar Almedalen i tv-rutan framför andra mediers bevakning online och i papper. Det är som om man behöver de solstänkta rörliga bilderna från Visby för att lättare svälja både allvaret och tramset, en känsla av att det hör till sommaren att se rödbrända halvkändisar skrika “åsiktskorridor” åt varandra i en panel.

I morgon ser jag sista “Debatt från Almedalen” (SVT2).

Ja

Tareq Taylor lagar mat både i SVT och TV4, i kväll i brittiska “Tareq Taylors nordiska matresa”.

Nej

Rejäl kalkonuppställning bland filmerna i tablån – “Jack & Jill” (TV3), “Mörkt vatten” (TV4) och “Old dogs” (Kanal 5).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB