Startsida / Inlägg

Gayikon, humanist – men inget helgon

av Stefan Hedmark

 

to-be-takei-sundance

Han är filmstjärna, humanist, före detta politiker, nördikon och bög. 

Han är också jäkligt trevlig.

Men till och med George Takei har några dåliga sidor.

Prideveckan fortsätter och med den SVT:s Regnbågstema. I kväll visar20 Kunskapskanalen dokumentären “George Takeis liv och kärlek”. Skådespelaren är i Sverige mest känd som Mr Sulu i “Star trek”. Men hans berättelse är oerhört färgstark och att lära känna honom är att göra sig själv en stor tjänst.

Takeis liv är så oerhört mycket mer än “Star trek”. Hans känsla för rättvisa formades under andra världskriget då han som amerikansk pojke med japanskt ursprung, liksom så många andra, spärrades in i läger och behandlades som en krigsfånge, trots att han var amerikansk medborgare och inte hade något med Japan att göra. Den erfarenheten gjorde honom till en kämpe.

Filmen går en skicklig balansgång mellan allvarliga ämnen och en nästan bubblande glädje. Vi kommer väldigt nära Takei och hans make Brad, som har varit ihop i 25 år. De skrattar mycket, smågrälar ibland och arbetar båda hårt på att förvalta Takeis karriär.

För den lever fortfarande, i allra högsta grad. Takei har varit en förebild i 50 år nu. Först för unga asiater som bara hade sett vita skådespelare i hjälteroller på tv. Sedan, i takt med att “Star trek”-kulten växte, för sci-fi-nördar. Och till sist för gayrörelsen.

Numera flyter allt samman, då Takei fortsätter arbeta som skådespelare, men även gör hyllade framträdanden på sci-fi-mässor och olika politiska insatser för gayrörelsen och för att bevara minnet av USA:s skamliga behandling av sina medborgare med japanskt ursprung under kriget.

Mycket sympatiskt. Men samtidigt berövar inte filmen Takeis mänsklighet och gör honom till ett helgon. Inte minst är det tydligt i en scen där han träffar “Star trek”-kollegan Wil Wheaton – och vikthånar honom! När Brad sedan påpekar det får han till svar “Gjorde jag? I så fall är jag ledsen”. Brad svarar “Det är du inte alls”.

Även någon som kräver av andra att få behandlas utan fördomar kan bli blind.

I morgon ser jag “Tareq Taylors nordiska matresa” (TV4).

Ja 

Mycket roligt att den eviga tvisten mellan Takei och William Shatner fortsätter i filmen.

Nej

En av Takeis sämsta sidor: Att alltid i alla lägen rätta folk som uttalar ord fel.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB