Startsida / Inlägg

Hon gjorde humor av sin tragedi – men skrattet fastnar i halsen

av Sandra Wejbro
Tig Notaro med nya flickvännen Stephanie Alynne.
Tig Notaro med nya flickvännen Stephanie Alynne.

Hon fick cancer – och blev en superstjärna.

Att slå igenom mitt i sitt livs största tragedi var inte helt enkelt för komikern Tig Notaro.

2012 drabbades Notaro av en allvarlig tarminfektion, rasade i vikt och hamnade på sjukhus. Väl tillfrisknad dog hennes älskade mamma efter en fallolycka. I slutet av juli fick hon diagnosen bröstcancer. Nydumpad, i djup sorg och chock var första instinkten att ställa in den inbokade föreställningen på humorklubben Largo i Los Angeles.

Men, nej. Notaro ville göra det hon älskar mest av allt, kanske för sista gången.

Resultatet blev en numera legendarisk ståuppshow. Med lakonisk humor öppnade hon sitt hjärta, publiken grät och ryktet spreds på sociala medier. Kollegan Louis CK förklarade att det var bland det bästa han sett och hjälpte henne att sälja ljudupptagningen via sin sajt.

Alla stora amerikanska medier rapporterade och alla tv-kanaler ville intervjua Notaro.

I den nya dokumentären ”Tig” (Netflix) får vi se att kändisskapet inte bara blev en dans på rosor. Cancern var fortfarande där, tillsammans med en ny prestationsångest (hur toppar man en så unik show?) och sorgen över att sjukdomen tagit ifrån henne möjligheten att bli gravid.

Dokumentären skildrar längtan efter familj väldigt naket. Sorgen efter modern är så sårig att drömmen om ett barn framstår som det enda sättet att se till att en bit av henne lever kvar.

Allt blir kanske inte som man hoppats, men där finns också kärlek. Inte minst är det fint att se stödet och vänskapen hos kollegor som Sarah Silverman.

 

En lycklig Nibali.
En lycklig Nibali.

Om skrattet fastnar i halsen när man ser ”Tig” gav även fredagens etapp i Tour de France en sur eftersmak. Fjolårsvinnaren Vincenzo Nibali lyckades slita sig till en seger på en av tävlingens tuffaste etapper, 14 mil upp och ned för smärtsamt vackra alptoppar fram till La Touissuire.

Lite av en revansch för italienaren som troligtvis förlorade chansen att vinna Touren redan i Pyrenéerna. Att colombianen Nairo Quintana äntligen lyckades cykla ifrån den vilt kämpande ledaren Chris Froome var också imponerande.

Tyvärr grumlades glädjen av att se vissa åskådare spotta på stackars Froome. Oavsett vad man anser om laget Sky, luddiga dopningsspekulationer eller brittens dominans – att människor tar sig rätten att bete sig så är vedervärdigt.

Spottande åskådare. Bild fångad av Twitteranvändaren @daveih
Spottande åskådare. Bild fångad av Twitteranvändaren @daveih

I dag ser jag sista alpetappen i Tour de France (upp till legendariska Alpe d’Huez), Eurosport 13.00.

 

Ha!

”Catastrophe”, SVT Play. Rolig och smart brittisk serie om en oplanerad graviditet.

 

Gah!

Att lära sig vad olika stallpryttlar heter är kanske inte rafflande tv, men i övrigt är ”Stjärnkusken” (TV4) en oväntat charmig kändissåpa.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB