Startsida / Inlägg

Lojalitet är inte samma sak som kärlek

av Magnus Edlund
djurfilm
Bonobo-apor lär sig redan i unga år vikten av vänskap och relationer.

Om man sätter sig ner framför tvn för att titta på en naturfilm som ställer frågan ”Kan djur också bli förälskade?” så vet man att svaret kommer att bli ”Ja!”.

Så även i första delen av ”Romantik i djurvärlden” (SVT1). Djur tycks – SPOILERVARNING – ha ungefär samma palett av känslor som vi människor.

I den här oerhört vackert filmade, men måttligt sexigt namngivna, brittiska dokumentären får vi träffa ett pingvinpar som hållit ihop i åratal, två vildhundar som inte lämnar varandras sida ens för en stund, apor som sörjer sin partners död, elefanter som vill hämnas, och gäss som av allt att döma är helt tokkära i varandra.

”Romantik i djurvärlden” fokuserar kraftigt på monogam tvåsamhet, och ofta tycks programledaren mest vara intresserad av att hitta bevis för att djur kan vara trogna och lojala till en enda annan individ under lång tid. Vilket inte nödvändigtvis är samma sak som kärlek.

Förhoppningsvis nyanseras bilden i nästa avsnitt av ”Romantik i djurvärlden” (den 27 juli i SVT1), men jag håller inte andan. Tycka vad man vill om naturfilmer, men det är ett problem att de så ofta skildrar naturen på ett sätt som får den att likna de normer och attityder som råder just för tillfället. På 50-talet skildrades exempelvis björnhonor som hemmafruar, och i dag framställs alla djurpar som ambitiösa karriärister perfekt skapta för att få livspusslet att gå ihop.

Var sanningen ligger är inte helt lätt att veta.

På TV 4 bjöd ”Lotta på Liseberg” för övrigt på ett stycke enastående gubbfest när både Jan Malmsjö och Claes Malmberg intog scenen samtidigt. Så mycket var så bra: Hållningen! Leendena! Skrockandet! Hyllningarna! De något ostrukturerade anekdoterna!

Allsångs-tv blir helt enkelt inte mer sevärd än så här, men då krävs det också att ett proffs som Lotta Engberg håller i tyglarna.

I morgon kollar jag på ”The fantastic four” på TV 6 klockan 21.00 – en superhjältefilm som har oförtjänt dåligt rykte. Det kan även vara bra att ha den färskt i minne nu när rebooten strax har biopremär.

FTW

”Last week tonight with John Oliver” (HBO Nordic) är den roligaste sammanfattningen av veckans nyheter som man kan önska.

WTF

Kanske är det ett ålderstecken, men jag roas inte av fyra avsnitt ”Simpsons” (TV 6) på raken längre.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB