Startsida / Inlägg

SVT sommarslarvar med sitt uppdrag

av Sylvia Balac

gsTV-KRÖNIKA. I dessa repristider känns det tryggt att åtminstone ”Gomorron Sverige” inte tagit semester.

Programmet verkar dock ha tagit semester från Public service-uppdraget att spegla Sverige.

Det sägs att det är svårare att locka kvinnor än män som experter och gäster i tv-rutan. Men det ursäktar inte ”Gomorron Sveriges” urusla könsfördelning i dagens program. De verkar inte ens ha gjort ett ärligt försök.

Programledaren Lennart Persson samtalade – i tur och ordning – med Turkietkännaren Mikael Sahlin, psykiatriprofessorn Niklas Långström, FN-soldaterna Jimmy Stjernqvist och Patrik Gisselsson, sporttyckarna Lasse Anrell och Tommy Engstrand, svampkännaren Bo Nylén, vetenskapsexperten Ashkan Fardost, meteorologen Joel Mellin och nyhetsuppläsaren David Boati.

Och insprängt däremellan en intervju med RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund, med anledning av att Pride drar igång i Stockholm i dag, samt några inspel från sportuppläsaren Jennifer Howgate och Turkiet-korrespondenten Marie Nordstrand.

Fördelning: 11-3 i männens favör.

Vem bryr sig, tänker ni som tycker att det räcker att ”Gomorron Sverige” annars ofta har hela två kvinnliga programledare på en och samma gång.

Jag bryr mig. För SVT sänder en stark signal till alla kvinnor och flickor om att expert är lika med man. Och det spelar ingen roll att det är sommar och att det är svårare att få kvinnor att ställa upp. SVT har ett uppdrag att stå för mångfald och spegla samhället och då är det ”Gomorron Sveriges” förbannade plikt att genomföra det uppdraget. Varje vecka, varje dag – oavsett årstid.

I kväll tittar jag på charmiga ”Jane the virgin” på Kanal 5 20.00.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB