Startsida / Inlägg

”Ballers” – ett otippat föredöme

av Magnus Edlund
hbo
Charles Greane (Omar Miller) och Ricky Jerret (John David Washington) i ”Ballers”.

HBO:s fäbless för att pynta sina tv-serier med omotiverat nakna kvinnor fortsätter. 

Nya ”Ballers” är en nakenfest av rang. 

Men lyckas ändå vara en av de mest unika serierna just nu. 

HBOs nya grabbsatsning ”Ballers” beskrivs ofta som ”Entourage i den amerikanska fotbollsvärlden”, bland annat av Karolina Fjellborg på den här platsen i tidningen tidigare i somras.

Och visst är det mycket som är likt: Unga män med för mycket pengar och kändisskap ligger runt, knarkar och ligger runt lite till. Det är blottade silikonbröst, nakenfestande och stripshower åtminstone två-tre gånger varje avsnitt, och eftersom ett avsnitt bara är 24-26 minuter långt blir detta en ganska stor del av serien. ”Ballers” förlitar sig mer på naket än tidigare nämnda ”Entourage”, och det vill inte säga lite.

På ett annat plan är dock serien betydligt mer intressant än andra, mer populära, shower som går just nu.

Först och främst är ”Ballers” en påkostad, snygg, välproducerad tv-serie där så gott som alla stora roller spelas av afroamerikanska män – och den handlar varken om gangsters eller är en renodlad komedi. Huvudpersonerna är skickliga atleter och yrkesmän som tjänar mycket pengar, och råkar vara icke-vita. Det är minst sagt förbannat ovanligt i populärkulturen, oavsett om vi snackar HBO eller andra kanaler.

För det andra får dessa machomän, dessa idrottens titaner, vara svaga. De får vara olyckligt kära, ledsna, osäkra och närhetstörstande på ett sätt som är långt ifrån hur idrottsmän vanligen skildras på film och tv. Och de får inte bara vara svaga på planen, där män normalt har tillåtelse att visa känslor, utan även privat.

Så, visst, ”Ballers” förlitar sig alldeles för mycket på strippklubbar och stringbikinis, och kvinnorollerna är – som min kollega Fjellborg redan konstaterat – knappt roller alls. Men så här efter sex avsnitt har serien lyckas skapa mer trovärdiga och nyanserade porträtt av rasifierade män än vad ”Entourage” gjorde på åtta säsonger (och en film).

Herregud, ”Entourage” lyckades ju knapp med att skildra en enda trovärdig mansfigur över huvud taget.

I kväll kollar jag på ”Dox: The thrilla in Manilla”, om när Muhammad Ali mötte Joe Frazier 1975 (SVT1 22.05).

WTF

TV4 visade floppen ”Australia” mitt på eftermidagen. Den borde ju inte visas alls!

FTW

Säsongsavslutningen på ”Kourtney & Khloé i The Hamptons” (Kanal 5) var magisk!