Startsida / Inlägg

Kristallen – ett tv-pris med problem

av Karolina Fjellborg
Hör den här kvinnan verkligen hemma på nomineringslistan?
Hör den här kvinnan verkligen hemma på nomineringslistan?


KRÖNIKA Det är av många olika anledningar både löjligt och omöjligt att jämföra Kristallengalan med amerikanska Emmy Awards.
Men Kristallen är ändå det närmaste en svensk motsvarighet vi har, och tanken måste rimligtvis vara att priset ska andas så mycket prestige och kvalitet som möjligt, utifrån svenska förutsättningar. Tänk Guldbaggen på filmsidan.
Men Kristallen får liksom inte riktigt till det, och har alltid brottats med trovärdighetsproblem och bristande intresse.
Prisets anseende är helt enkelt för lågt.
Kanske för att kategorierna är för många och för förvirrade. De byter namn med jämna mellanrum, och gränserna mellan olika genrer är uppenbarligen svårdefinierade även för branschkunniga.
Kanske för att det är så svårt att skaka av sig känslan av att det jämkas och kompromissas på gränsen till ren kvotering under nomineringsprocessen. Alla kanaler ska få chans att vinna något, ingen får bli sur.
Dessutom finns det frågetecken kring kollen på vilka program som faktiskt förtjänar att vara med och tävla. Kring vad som verkligen har varit det absolut bästa.
Särskilt på webb-tv-fronten verkar det vara allmänt dimmigt.
Och ansvaret att rätta till det faller inte bara på juryn som nominerar bidrag och utser vinnare – utan även på tv-kanalerna, som själva plockar ut program för juryns beaktande.
Lysande humorserien ”Full patte” borde till exempelvis ha varit en klockren tävlande i – och vinnare av – kategorin Årets humorprogram förra året.
I stället kom den med i år. Det andas inte järnkoll från någons sida.
Och det gör inte heller beslutet att till årets gala lägga till Kalle Anka-kategorin Årets tv-personlighet. Där alltså Draken från ”Bolibompa” tävlar mot ständiga realityplågan Gunilla Persson, politiska kommentatorn Marcus Oscarsson, golffrun Mia Parnevik och fotbollspappan Sefik Ibrahimovic.
Det är ju totalt nonsens. En devalvering av priset som säger oss att inte ens människorna bakom Kristallen tar Kristallen på allvar.
Många av årets nominerade program – som ”Jordskott”, ”Historieätarna”, ”Breaking news”, ”Alla är fotografer”, ”Torpederna” och ”Morran och Tobias” – vittnar om att det verkligen görs bra tv i Sverige.
Men det går åt fel håll för Kristallens kaliber, och avståndet till den amerikanska förebilden har aldrig varit längre.

Kristallen 2015 sänds i TV3 söndag 30 augusti kl 20.00.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB