Startsida / Inlägg

Rädslan växer under ytan

av Stefan Hedmark
fear-the-walking-dead-promo-pic-82

Rädsla, ofta irrationell sådan, ser vi mycket av i samhället just nu.

I nya “Fear the walking dead” blir zombierna en passande metafor.

“The walking dead” är bland det hetaste du kan hitta i tv-världen, även i Sverige. Det faktum att serien är bortslarvad på någon mindre kanal i det här landet spelar ingen större roll. Fansen ser serien på andra sätt. De levande döda har blivit en del av vår vardag, till och med i underhållning för barn – senaste jag träffade min femårige systerson hade han målat sig i ansiktet “som en zombie”.

Därför kändes det självklart med en spin-off till “The walking dead”, även om det fanns anledning att vara skeptisk. Kunde de inte komma på en mindre tjatig titel än “Fear the walking dead”? Och hela upplägget med att serien utspelar sig före zombie-apokalypsen… är det inte risk för att den bara handlar om nutid och… ja, vadå?

I veckan lades första avsnittet av “Fear the walking dead” upp på HBO Nordic. Avsnittet börjar effektfullt med något vi är vana vid numera – en blodig zombieattack och en person som flyr i övergivna kvarter. Men sedan lyfter kameran blicken och vi ser att bortom kvarteret är ett myllrande folkliv och bilar. Ett flygplan långt uppe i himlen. Därmed är det etablerat på ett snyggt sätt att serien utspelar sig långt före “The walking dead”.

Det som följer därefter är knepigare. En familj och dess bekymmer ska presenteras samtidigt som vi ges små smakprov på isolerade zombieutbrott. Det dröjer nog länge innan vi bryr oss om den där familjen. Betydligt mer kittlande är känslan av att domedagen är på väg. Det är det som är seriens kärna, en metafor för att ryssen kommer, eller miljöförstöring, eller vad just du är mest rädd för.

Det kanske löser sig med den där familjen också. Kim Dickens spelar mamman. Efter “Deadwood” och “Treme” är det kvalitetskredd på att få med henne i rollistan.

I morgon är tablåerna lika fattiga som de var i går. Så kanske blir det att ta tag i nya miniserien “Show me a hero” på HBO Nordic.

 

Fart

Det är ett konststycke att göra bra, bred familjeunderhållning. “Doobidoo” (SVT1) har en oemotståndlig glädje och Lasse Kronér får sitt jobb att se bedrägligt busenkelt ut.

Rart

Värdigt, vemodigt och sömnigt i “The Stig-Helmer story” (TV4), sjätte “Sällskapsresan”-filmen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB