Startsida / Inlägg

Risk för att det blir tjatigt om sekter

av Stefan Hedmark
denendasanna-jpg

De är förföriska och förfärliga. 

Sekter är ett kittlande ämne vi aldrig tröttnar på.

Men har SVT:s nya serie något nytt att komma med?

SVT-journalisten Anna Lindman har verkligen satt sin stämpel på tv:s religionsbevakning. I ett flertal serier har hon utforskat ämnet, inte minst i “Från Sverige till himlen” där alla möjliga kyrkor och trossamfund granskades under tre säsonger.

I kväll var det premiär för “Den enda sanna vägen”, Lindmans nya serie, där hon ska syna sekter närmare i sju avsnitt. Det är bara 30 minuter åt gången och första avsnittet blev en slags introduktion, med frågeställningen “vad är en sekt egentligen?”

En del av programtiden ägnades åt uppvärmning i form av ivägskickade mejl till grupper som Scientologikyrkan och Plymouthbröderna med förfrågan om intervju. Men det blev inte bara snack utan även lite verkstad. Vi träffade Veronica som berättade om hur hon fastnade i en mindre sekt. Och mot slutet av programmet fick vi en skymt av tre företrädare för Plymouthbröderna som mot alla odds hade kommit till tv-huset för att åtminstone prata om möjligheten att medverka i serien.

En av Anna Lindmans största utmaningar med serien är att begreppet sekter inte direkt är ett outforskat område. Bara i år släpptes utmärkta dokumentären “Going clear” som på ett ordentligt grundligt sätt gick igenom allt som är sjukt med scientologerna. Vad kommer “Den enda sanna vägen” att bidra med där, förutom att hitta något svenskt offer för sekten?

Vittnesmålen inifrån dessa “kyrkor” är likartade eftersom sekterna drivs på liknande sätt, med manipulation, förtryck och lögner i väl avvägda doser. Därför finns det risk för att serien blir tjatig, men upplägget är klokt. Personliga berättelser varvas med att Lindman bygger upp en spänning kring hur hon försöker komma nära sekterna. Mer tänkvärt blir det också i de envisa försöken att förstå varför man faller för sådana här grupper.

Om vi blev så mycket klokare i slutändan får vi väl återkomma till sju avsnitt senare.

I morgon tycker jag att du ska se sköna dokumentären “Sextemplet” (SVT2).

 

Gott

“Halv åtta hos mig” (TV4) bjöd på marockanska läckerheter.

Rått

“Uppdrag granskning” (SVT1) skildrade ett bråk kring en korvkiosk i Knivsta. Smakade illa, särskilt för skattebetalare i Knivsta som får bekosta kommunens tröttsamma krumbukter.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB