Startsida / Inlägg

”Boy Machine” och ”Modus” – känns som TV 4:s nya höjdpunkter i höst

av Jan-Olov Andersson
BM.jpg

Thrillerserien ”Modus” och komediserien ”Boy Machine” (bilden ovan).
Det känns som höjdpunkterna i TV 4 i höst, att döma av en halvdag på TV 4 Screenings på Hotel Rival.
Där för övrigt presentatören David Hellenius ”kom ut” som Sveriges näst yngsta gubbe…

Vår största reklamkanal har gjort det till tradition att presentera varje säsongs nyheter och andra satsningar på Benny Anderssons hotell på Södermalm i Stockholm.
David Hellenius höll som en lång- och livevariant av ”Hellenius hörna”.
Han var i komisk högform, skojade rätt mycket och elakt med kanalens innehåll och image och om allt från sitt äktenskap med Renée Nyberg, på plats inför en ny säsong av ”Bytt är bytt”, till TV 4:s vd Casten Almqvist, som pratade om att kanalen nu även siktar på att vinna de äldre tittarnas gunst. Tja, kanske inte med program för dem, men med annonser riktade till dem.
Dessutom kan man väl säga att Hellenius ”kom ut” som landets näst yngsta gubbe. Mer om det senare.
•Noterade innan alltihop började vid 9-tiden på onsdagsmorgonen att Ernst Kirchsteiger hade låtit skägget växa rätt ordentligt. Är han påtänkt som tomte och julvärd i kanalen?
•Hellenius började med att skoja med TV 3:s miss på Kristallen-galan, då när det blev totalt kaos vilket program som egentligen hade vunnit av ”Idol” och ”Let’s dance”. En miss TV 3 lär få dras med länge.
Felix Herngren och Henrik Dorsin kom och pratade om femte säsongen av ”Solsidan” (start 18 oktober). Mickan (Josephine Bornebusch) ska tydligen öppna spa och Ove (Dorsin) ska pendla till Norge, där han startar upp företaget Vask & Vakuum (eller hur det nu stavas på norska…).
Henrik Dorsin avslöjade också att han hade varit trött på alltihop och hade hoppat av om femte säsongen hade gjorts omedelbart efter den fjärde.
– Men ”Jossan” tog en kula för mig och blev gravid. Ett år senare var jag sugen igen, sa han.
•Om ”Solsidan” väl lär puttra på ungefär som vanligt, är jag mer nyfiken på ”Boy Machine”.
Två från Grotesco-gänget – Per Gavatin och Micke Lindgren – är manusförfattare respektive huvudregissör. Handlar om ett gäng 40-åringar som var hade ett populärt pojkband på 1990-talet och som nu återuppstår och bland annat ska vara med i Melodifestivalen.
Med Henrik Dorsin, Peter Magnusson, David Wiberg (från Varan-tv, om ni minns dem) och självaste Jonas Karlsson som bandets medlemmar och Shima Niavarani som deras manager, är förväntningarna höga. Startar 16 oktober.
•När David Hellenius sedan började prata om att det var dags för Samir att göra entré, kunde man nästan känna hur folk började skruva på sig i bänkraderna och tänka:
– Vad fan gör ”Paradise Hotel”-Samir här, ska han vara med i TV 4 också?
Så var det förstås inte, utan det var den tunga värvningen från SVT, en av utrikesjournalistikens största stjärnor, Samir Abu Eid, som kom för att prata om sin nya roll på TV 4. Han ska sköta Mellanöstern-bevakningen, placerad i Jordanien.
En medveten fint från David Hellenius eller inte, det framgick inte riktigt…
Hasse Aaro berättade om TV 4:s nya satsning på kriminaljournalistik och var stolt över att ”Brottsplats Sverige” blir det enda direktsända programmet i genren. Start 24 september. Som sidekick får han Bertil Sahlin, som Aaro beskrev som verklighetens Kurt Wallander. Start 24 september.
•Sedan började David Hellenius förvandling till Sveriges näst yngsta gubbe.
Artistduon Far & Son har tidigare tagit över en lägenhetsvisning på Östermalm och ordnat skumparty under Almedalsveckan.
Nu visade det sig att Simon Gärdenfors och Frej Larssons upptåg var inslag i duons kommande tv-program ”Samhällsjudo”.
Hellenius var både skämtsamt och, som det verkade, på allvar lätt skeptisk till deras upptåg. Verkade tycka det var måttligt roligt när de kedjade ihop honom med sig själva på scenen med ett par handbojor. Som de sedan inte hade någon nyckel till. Hellenius beordrade igång ett inslag på den stora tv-skärmen. I mörkret försökte några förgäves få upp handbojorna. Hellenius skickade ut publiken till paus. Efter paus skämtade han rätt friskt med Far & Son-duon. Gång på gång. Jag tror inte han tyckte de var särskilt roliga.
Serien startar 23 oktober i TV 4 Play och TV 12.
Vet inte om jag själv har några högre förväntningar. Känns som att dessa ”ungdomar” (de beskrev sig själva som 32 och 37,5 år) mest gör sådana ”bus”som Peter Magnusson och Filip & Fredrik gjorde i sina första program.
Ebba Kleberg von Sydow, tidigare bland annat hovreporter i SVT, presenterades som ny programledare för Nyhetsmorgon söndag varannan helg. Fick pröva att träna på att skrapa triss med Ernst Kirchsteiger. Det gick sådär…
•”Förgubbningen” av Hellenius fortsatte när han presenterade den något märkliga ungdomssatsningen ENT (varken han eller vi i publiken förstod nog så mycket av den…) och när han skämtade om att det var säkrast att ha hiphoparna i ”Lyckliga gatan” på länk utifrån Mariatorget.
•Alltihop rundades av med lite prat med Sven-Bertil Taube, Niklas Strömstedt och Miriam Bryant och med korta avsnitt ur ”Så mycket bättre”. Verkar lovande.
•Fast innan dess fick vi se avsnitt ur thrillerserien ”Modus”, efter en Anne Holt-deckare.
Hon var där och pratade om den och var mycket nöjd. Inte vanligt att författare känns ärligt upphetsade kring filmatiseringar av sina verk.
Massor av kanonskådespelare, med Melinda Kinnaman och Henrik Norlén i spetsen.
•Tack vare David Hellenius blev det en mycket underhållande presentation. Han är tveklöst TV 4:s kanske allra vassaste vapen i kampen om tittarna. Det sades aldrig vad han skulle göra, vi får väl ta för givet att han återkommer i ”Let’s dance” (där han kan gå på komisk autopilot) och ”Hellenius hörna” (där det hänger på vilka gäster han får förutom väl alltid givne Fredrik Reinfeldt).
Och nog kändes hans skeptiska inställning till hip hop, tatueringar, sociala medier och allt som hör den nya tiden till inte bara skämtsam.
Därmed kan vi utse honom till Sveriges näst yngsta gubbe.

Eftersom jag i stort sett håller med Hellenius, tar jag gärna titeln Sveriges tredje yngste gubbe.

Sverige allra yngsta gubbe har som bekant Måns Zelmerlöw varit sedan fyra år tillbaka.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB