Startsida / Inlägg

Franska odöda spöar USA-zombies

av Martin Söderström
gengangare-1280-jpg

Glöm jänkarna.
När det kommer till psykologisk skräck gör fransoserna det bäst.

Det har gått tre år sedan första säsongen. Där emellan försökte amerikanerna göra en egen version av den franska succéserien. Det lyckades, förstås, inget vidare. Därför är det på alla sätt fint att ha tillbaka ”Gengångare” (SVT Play) i rutan. Tre år är ohyggligt lång tid. Det slår mig hur mycket jag lyckats glömma av originalintrigen, fast jag gillade serien skarpt. I början av säsong två är det rent av svårt att hålla ordning på trådarna, personerna, turerna. I synnerhet som nya döda hela tiden dyker upp. Men efter att tag är jag fast. Igen. ”Gengångare” är något så unikt som en serie som lyckas vara estetiskt fulländad (snart sagt varje scen är skitsnygg) utan att någonsin förlora i djup. Det blir aldrig någon stilövning. Fokus ligger hela tiden på berättelsen.
Sex månader har gått i serien sedan vi såg dem senast. Allt fler väljer att lämna den lilla franska staden dit de döda återvänder. En mystisk främling dyker plötsligt upp för att rota i de märkliga händelserna. Men som tittare har man hela tiden hjärtat hos Adéle (gestaltad av en storspelande Clotilde Hesme) som snart måste föda det barn som hon fått tillsammans med sin odöda ex-man. Behöver jag säga att hon inte är supersugen på idén?
Jag vet. Det ser störtlöjligt ut när man skriver ned det såhär. Men tro mig. ”Gengångare” är mörk, välspelad och oerhört vacker. Ni kommer inte att vilja missa. För den som inte såg den första säsongen så finns den på Netflix, om man är sugen.
På tal om odöda:
Ni kan däremot bortse från zombie-besvikelsen ”Fear the walking dead” (HBO Nordic). Där ursprungsserien ”The walking dead” är en modern klassiker är spin off-varianten tam, korkad och totalt ospännande. Lägg tiden på annat.

Onsdag kväll tittar jag vidare på ”Show me a hero” (HBO Nordic).

Hurra!

”Strike back” (HBO Nordic). Seriens sista avsnitt är ren tv-dynamit.

NJA…

”Hoppas det smakar” (TV3). Om meningen var att göra ett ”Halv åtta hos mig” – fast på alla sätt sämre så har man ju lyckats bra.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB