Startsida / Inlägg

Hjärtskärande när pappan berättade om bilden som gripit en hel värld

av Jan-Olov Andersson
img-1177-jpg

Just nu pågår den största flyktingkatastrofen i världen sedan andra världskriget.
SVT har satt det i fokus i veckan i en storsatsning med namnet #flykt. Under torsdagen handlade nästan alla program om ämnet.

Runt 60 miljoner människor är på flykt, hälften är barn.
Det vore lätt att vilja tänka bort, att fly till den flärd som bjuds på i främst reklamkanalerna.
Sedan såg man skräckbilden på den drunknade 3-årige grabben Aylan Kurdi, som hade flutit upp på en strand i turkiska turistorten Bodrum. En bild som i all sin grymhet redan har blivit som en symbol för hela katastrofen. Som kan bli den väckarklocka som behövs. Som gör att varken vi eller makthavarna längre kan blunda.
Plötsligt kändes Tina Nordströms möte med Carolina Gynning på Ibiza, Arga snickarens ilska hos ett kändispar i Los Angeles eller Lars Lagerbäck-ledda Islands EM-kvalmatch mot Holland inte längre så viktiga (fast ändå… kul med Islands seger).
”Go’kväll” tog upp flyktingkatastrofen. Även ”Landgång” hade viss anknytning till ämnet, då Anne Lundberg träffade kvinnorna i integrationsprojektet Yalla trappan i Malmö-förorten Rosengård.
Camilla Kvartoft ledde samtidigt en sändning där SVT:s utsända i bland annat Serbien (det är Anton Koposov och Anna-Maja Persson på bilden ovan), Ungern, Libanon, Turkiet, USA och Tyskland rapporterade om läget just nu. Public service-tv när det är som bäst.
Debatt ersattes av ett panelsamtal, under ledning av Kristina Hedberg, om hur krisen uppstått, vem som bär ansvaret, vad som kan göras.
Rapport och Aktuellt handlade förstås också om samma ämne.
Kvällens mest hjärtskärande var Aktuellt-uppföljningen på 3-årige Aylan Kurdis död. Pappan Abdullahs berättelse. Han som även miste ännu ett barn och sin fru. Men även unga turkiska fotografen Nilufer Demirs förklaring till varför hon tog bilden, varför den var viktig, hur den förmedlade flyktingarnas skrik på hjälp, grep tag.
Utrikesminister Margot Wallström (s) var märkbart berörd.
Vi som satt bänkade under denna SVT-kväll också.

(Porträtt)
”Det är inte så dumt att bli gammal”, SVT 1. Fascinerande dokumentär om en man, som tycks som hämtad ur en Roy Andersson-film.
(Nyheter)
Claes Elfsberg. Tryggheten själv i Aktuellt-studion. Ställde alla de rätta frågorna.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB