Startsida / Inlägg

And the Oscar goes to… Netflix?

av Stefan Hedmark
beastsofnonation1
Idris Elba spelar en krigsherre i ”Beasts of no nation”.

TV-KRÖNIKA Kan Netflix vinna Oscars?

Jodå, du kan se deras kandidat redan nu.

Klart de vill vara något mer än bara streamingtjänsternas motsvarighet till McDonald’s.

Alla Netflix-prenumeranter i Sverige vet att utbudet på streamingtjänsten är ljummet. Man får aldrig några överraskningar när man bläddrar igenom deras katalog. Gillar man äldre filmer (och då menar jag inte “klassiker från 80-talet”, utan äldre på riktigt) är man nästan helt blåst. Mer irriterande blir det när man vet att amerikanska varianten av Netflix har så mycket mer att bjuda på, inte minst just när det gäller gamla pärlor.

Men trots de omoderna, löjliga geografiska rättighetsbegränsningarna har Netflix ambitioner. Satsningar på nya, egna tv-serier som “House of cards” och “Orange is the new black” har betalat sig. Nu har vi även fått se nästa steg i streamingtjänstens kampanj för att få goodwill. I fredags var det premiär för “Beasts of no nation”.

Det är en långfilm som har premiär här och i USA samtidigt. Den gick även upp på biografer i USA, men drog inte in mycket pengar under premiärhelgen. Det beror i och för sig delvis på att flera biografkedjor vägrade visa filmen eftersom den streamas i din tv samtidigt.

Men det viktigaste för Netflix är att “Beasts of no nation” är med och tävlar om Oscars, och då måste filmen ha visats på bio. Det handlar om pengar och prestige. Och det är en uppvärmning, för det kommer fler filmer direkt till din tv i stället för att ta en omväg via biografen. Adam Sandler har skrivit kontrakt med Netflix om att göra långfilmer för streamingtjänsten.

Biografägarna surar. Men att en av de filmer som är med och tävlar om nästa års Oscars redan streamas hemma hos dig är något nytt och spännande.

Filmen i sig då? Jo, “Beasts of no nation” är en omskakande, ambitiös skildring av en afrikansk pojkes erfarenheter som barnsoldat i ett oidentifierat land. Väl värd att ses. Både på stor och liten duk.

I morgon tar jag igen veckans avsnitt av “Fargo” (HBO Nordic).

 

Nja …

Älskar Anders Jansson som Tiffany. Men “Tiffany Persson arbetstränar” (SVT Play) känns verkligen som att den är gjord med vänsterhanden.

Nja …

Så här tre avsnitt in i nya säsongen av “Homeland” (SVT Play) behöver serien en rejäl spark där bak.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB