Startsida / Inlägg

En känga till alla ”vet bäst mammor”

av Helena Trus

Det är den mest självklara rollen i samhället. Tyvärr också en av de mest utsatta och ifrågasatta. Därför behöver mammor mer tv-tid.

Mammamafian på stan, i nya serien "Mammor" på TV3.
Mammamafian på stan, i nya komediserien ”Mammor!” på TV3 med bland andra programledaren Malin Gramer.

En bebis kan locka fram det allra vackraste hos sin omgivning.

Som häromdagen när jag tar med min åtta veckor gamla son till tandläkaren. Tröstar med ena handen och försöker trä den klarblåa plastkondomen över min sko med den andra. Då kliver en kvinna i väntrummet fram och säger: ”Vänta, åh jag minns det där. Jag ska hjälpa dig”. Så placerar hon lugnt skoskydden över mina skor och ler mot mig.

Så vackert.

En gravidmage eller en bebis kan också locka fram det allra värsta ur sin omgivning. Som när författaren Camilla Läckberg måste – i förebyggande syfte – deklarera i sociala medier att hon inte har tänkt amma sitt fjärde barn.

”Ok nu lär väl Armageddon bryta ut i kommentarsfältet. Men tar hellre den här diskussionen nu än när man är som skörast när bebis precis kommit”, skriver hon.

Hon beskriver att amning, som för så många andra, har bidragit till förlossningsdepression.

Anitha Schulman berättar att hon har blivit mordhotad för att hon delar med sig av sina tankar kring föräldraskapet i sin blogg.

Hur kan samhällets mest självklara och viktigaste roll vara så utsatt och ifrågasatt?

Många gånger är det vi mammor själva som dömer varandra hårdast, ”vet bäst mammor” som Läckberg kallar dem. Vi har nog alla råkat ut för dem, om inte annat i den nya komediserien ”Mammor!”, ett pilotavsnitt som testsändes under torsdagskvällen på TV3.

Serien har vuxit fram ur de mammakaraktärer Anitha Schulman (initiativtagare samt skrivit manus) och de andra medförfattarna Julia Dufvenius, Anja Lundqvist och Ulrika Ellemark stött på.

De olika sketcherna är ungefär lika triviala som en typisk mammaledig dag faktiskt är. Som att min son kissar på mig varje gång jag byter blöja och bajsbomberna som väller ur blöjan och upp på hans lilla rygg. Och för att inte tala om allt det som hela tiden pågår i ens egen kropp, som läckande bröstvårtor, avslag och enorma svettningar.

Första månaderna som mamma är ett oerhört lustigt tillstånd samtidigt som livet inte kan kännas mer meningsfullt.

TV3 ska efter pilotavsnittet utvärdera om det blir en fortsättning på serien. Men det är klart att samhällets stora hjältar ska ha en egen serie.

I morgon kväll tittar jag på ”Idol” och hejar på ghetto-Barbie.

 

JA! Kriminalserierna ”Modus” och ”Bron”. Svenska kriminalserier äger.

NEJ! Castingen till årets säsong av ”Paradise Hotel” lever tyvärr inte upp till förväntningarna. Profiler à la Samir lyser starkt med sin frånvaro.

 

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB