Startsida / Inlägg

Svenske Martin är stjärnan i Mr Robot

av Martin Söderström
mr robot

Den kanske inte håller hela vägen.
Men ”Mr Robot” vågar ställa svåra frågor.
Och den kommer få dig att byta lösenord på datorn.
Datorer och film har ett komplicerat förhållande. Speciellt när hackare och aktivister ska porträtteras. I tv-rutan och på filmduken är datorer och internet alltid något mystiskt, mytiskt som blinkar i neonfärger och alltid har en bakdörr (som huvudpersonen – trots 6 miljarder tänkbara kombinationer –  listar ut lösenordet till på första försöket).
”Mr Robot” (SVT1) är för smart för att fastna i ”Gräsklipparmannen”-fällan. I serien blir nätet, och dess hackers, något betydligt mera vardagligt. Jordnära och lite tråkigt. Det knackas kod, vpn-tunnlas och pratas om proxyservrar. Aldrig någonsin ramlar man över i science fiction. Vilket är bra.
Men historien om den asociale, paranoide, drogberoende hackaren Elliot (briljant gestaltad av en tjackstirrig Rami Malek) har fler bottnar. Som hur man balanserar ett utåt sett normalt liv (i Elliots fall betyder att spela normal att han gillar saker på Instagram och dricker latte) med revolutionär teknikverksamhet på kvällstid.
”Mr Robot” håller kanske inte hela vägen. Eftersom jag sett hela serien vågar jag hävda att den innehåller flera sidospår som bara leder i diket. Vad den däremot gör bra är att visa hur sårbar vår digitala värld är. Hur lätt vi alla kan bli hackade. Och hur värdelösa lösenord majoriteten av oss använder. Det ger utrymme för eftertanke.
Kul att seriens klarast lysande stjärna är svensk. Martin Wallström spelar den psykopatiske storbolagschefen Tyrell Wellick. Hans iskalla blick och allt annat än konventionella äktenskap visar på en mänsklig sida som storskurkar i den här sortens produktioner sällan får.
Ett extra plus måste ges till en serie som är så noga med detaljerna att hackar-Elliots guldfisk har fått namnet QWERTY. Älskar sånt.

Lördag kväll tittar jag på ”Gomorra: La serie” (SVT2).

HURRA 1

”Tiffany Persson arbetstränar” (SVT1). Jag älskar Tiffany och ska bli mer som hon. 

HURRA 2

”Fucking Åmål” (SVT2). Stort tack till SVT2 för påminnelsen om en odödlig svensk klassiker. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB