Startsida / Inlägg

Tveksamt utpekande i SVT:s mobbningsserie, några premiärer och ett avslut

av Sandra Wejbro
Morgan Alling i klass 8c. Foto: SVT
Morgan Alling i klass 8c. Foto: SVT

Bitter medicin och lockande fantasigodis.

Här är ett försök att navigera genom kvällens premiärer (och en säsongsavslutning).

Obs! Följande text innehåller spoilerfria detaljer (men dock detaljer) ur första avsnittet av ”Morgans mission”, ”The Affair”, ”The leftovers” och säsongsavslutningen av ”Fear the walking dead”.

”Morgans mission” (SVT1) är ett flaggskepp i SVT:s satsning på att belysa problemet med mobbning. Skådespelaren Morgan Alling åker till Norreportsskolan i Ystad för att handgripligen jobba med en åttondeklass och får med sig elever och föräldrar i projektet. Morgans engagemang är genuint och smittande, tillvägagångssättet grundligt på gränsen till långtråkigt.

Det är en jobbig medicin att svälja, med ögonöppnande gråzoner (när övergår ”skoj” i mobbning?) och vuxna som inte alltid gör rätt (Morgan ber klassen om ursäkt efter tillitsövningen). Vissa delar ger dock en besk eftersmak. Utpekandet av den tjej som framstår som lite av en solospelare i klassen, tyst och i utkanten av gruppen. Alla gemenskaper är inte allas gemenskap, det grymma med skolan är att man placeras med en slumpartad grupp människor man förväntas ha något gemensamt med. Det är fint att Morgan försöker ena klassen, men hur landar ett sådant nationellt utpekande i en 14-årings liv?

Helen (Maura Tierney) i en episkt hopplös sexscen...
Helen (Maura Tierney) i en episkt hopplös sexscen…

Mänskliga relationer är något ”The Affair” (HBO Nordic) utforskar med utmattande besatthet och manusförfattaren Sarah Treem är en mästare på att teckna komplicerade personporträtt. Två förhållanden har precis krossats medan ett nytt försiktigt spirar. Nu får vi historien skildrad ur de övergivna ex-makarnas perspektiv, först Helens (spelad av lysande Maura Tierney) i premiäravsnittet. Det är spännande nog och i dess skugga känns själva mordhistorien bara krystad.

På HBO Nordic är även mystiska ”The leftovers” tillbaka. ”Lost”-skaparen Damon Lindelof och Tom Perrotta prövar sina tittare hårt – först med en förhistorisk (!) öppningsscen, sen genom att helt byta miljö och huvudpersoner. Kevins (Justin Theroux) familj dyker upp först efter 40 minuter. Det är underbart förvirrande, kreativt och smart. 

Efter bara sex avsnitt är första säsongen av ”Fear the walking dead” (HBO Nordic) över (2016 kommer 15 till). Det känns lite rumphugget, även om sista scenerna innehöll både cliffhangers (mystiske Strands farkost) och grekisk tragedi (den huvudperson som fick bita i gräset).

På tisdag ser jag säsongspremiären av ”Korrespondenterna”, SVT2 20.00.

Ha!

”Homeland” hade premiär på SVT Play, jag skriver om den här.

Gah!

Quinn (Rupert Friend) i ”Homeland”. Hans smärta och cynism är den största i tv-världen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB