Startsida / Inlägg

Var beredd på att tröttna på ”Heroes” – igen

av Karolina Fjellborg
Kiki Sukezane som Miko Otomo.
Kiki Sukezane som Miko Otomo.
Rate

Heroes reborn

 

TV6

 

Del 1-2
Amerikanskt science fiction-drama från 2015 av Tim Kring, med bl a Jack Coleman, Zachary Levi, Robbie Kay, Ryan Guzman och Judi Shekoni.

 

Premiär 25 oktober 22.00

RECENSION Okej för ”24”, ”Arrested development”, ”Arkiv X”, ”Twin Peaks” och ”Gilmore girls”.
Men ”Heroes”?
Det är omstarten få har väntat på.
Tim Krings serie om vanliga människor som försökte hantera och förstå sina nyfunna superkrafter hade en ärofull säsong 2006, men sedan gick det snabbt utför, och vid sin nedläggning 2010 var ”Heroes” i princip en punchline. Ett avskräckande exempel på en galopperande kreativ misskötsel.
Man skulle kunna tro att Kring och NBC har lärt sig något av det.
Det har de inte.
”Heroes reborn” – som lanseras som en 13 delar lång eventserie som ”återkopplar till de grundläggande elementen i seriens första säsong” (vilket alltså betyder att vi ska glömma säsong två, tre och fyra) – är bara mer av samma röra som vi lämnade i ett dike för fem år sedan.
En serie som lider av osammanhängande berättande, och där det pågår för mycket, hos för många, på för många olika håll, och som nu dessutom ska försöka överleva i ett tv-landskap som kryllar av betydligt bättre, modernare superhjälteberättelser med serietidningsestetik.
Berättelsen tar vid några år efter finalen av säsong fyra, i en värld där ”evos” (evolved humans), som de nu kallas, lever i hyfsad harmoni med vanliga människor. Men en terroristattack i Odessa, Texas, förändrar läget radikalt. Skulden läggs på de med övermänskliga förmågor, som jagas och dödas och tvingas gå under jorden.
Det luktar förstås ond jättekonspiration på lång väg, och diverse hjältar runt globen – som antingen försöker dölja sina förmågor eller precis har upptäckt dem – lär behöva slå sig samman för att rädda världen från katastrofen som är på väg.
Några av originalseriens stjärnor, som Masi Oka och Greg Grunberg, kommer att gästspela under seriens gång. Men det är framför allt Noah Bennet (Jack Coleman) – som blir uppsökt av en konspirationsteoretiker (Henry Zebrowski) som övertalar honom att försöka ta reda på vilka som egentligen låg bakom attacken i Odessa – som är vår bekanta ledsagare i berättelsen.
Resten av casten utgörs huvudsakligen av nya förmågor, där ”Chucks” Zachary Levi, som spelar en man som förlorade sin son i terrorattacken och nu drivs av ett dödligt hämndbegär, är den mest kända.
Då och då känner man vibbarna av det som initialt gjorde det här konceptet stort, men ”Heroes reborn” brottas med kulturella stereotyper och övertydliga liknelser kring trångsynthet, förtryck, mångfald och det allmänna läget i världen, och är både ganska tråkig och smått obegriplig.
Och framför allt känns det här som en av de mest onödiga återkomster vi sett under rådande populärkulturella återuppväckelseboom.
Var beredd på att tröttna på ”Heroes” ännu en gång.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB