Startsida / Inlägg

Vargarna till attack i senaste ”The walking dead”

av Sandra Wejbro
Carol (Melissa McBride) i survival mode igen.
Carol (Melissa McBride) i survival mode igen.

Obs! Innehåller spoilers om du inte sett ”The walking dead”, säsong sex, avsnitt två – ”JSS”.

Ibland är inte det mest obehagliga det som faktiskt händer i ”The walking dead” – utan det som händer i våra hjärnor när vi ser det. Efter det långa premiäravsnittet där Rick organiserat en stor zombievandring (det är lite mindre gulligt än det låter) lämnar vi helt den linjen av berättelsen för att fokusera på vad som händer inne i Alexandria samtidigt. Källan till det tutande ljud som i slutet på första avsnittet avleder zombieparaden får sin förklaring (en odöd har fastnat på en biltuta under vargattacken).

Vi får först en tillbakablick på hur tonårstjejen Enid (Carls flirt) hamnade i Alexandria, från att ha sett sina föräldrar bli uppätna till att själv mumsa i sig råa sköldpaddor och tagga allt med ”JSS” (vi får en förklaring till det på slutet).

Mmmm, äta sköldpaddor...
Mmmm, äta sköldpaddor…
Det mystiska JSS.
Det mystiska JSS.

Efter den ”mysiga” inledningen utbryter mayhem.

Den galna Manson-liknande gruppen ”The wolves” har uppenbart haft Alexandria under uppsikt och passar på att attackera när krigargruppen hanterar sin gigantiska zombieparad. Deras intåg skildras ungefär som det upptäcks av invånarna: väldigt plötsligt. Från att Carol bannar Shellys rökande (”a nasty habit”) till att hon genom köksfönstret ser henne bli nedhuggen (med en cigarett i munnen).

Här kan man bli lite orolig över sig själv, för jag tror inte jag är ensam om att njuta av att se Carol skruva på sig sin krigarhjärna. Metodiskt och lugnt gör hon det som krävs, rekognoscerar, skaffar sig en överblick och en plan. För att smälta in bland ”vargarna” klär hon ut sig till dem, med ett blodigt ”W” skrivet i pannan. Hon får hjälp av Morgan, men han håller sig till sin pacifistiska kod och vägrar döda någon (han karate-slår bara ned folk när det behövs på vackraste Gandalf-vis). Det känns som att detta kommer bli en konflikt som får fler konsekvenser under säsongen.

Carol, däremot, dödar alla fiender hon kommer åt. Men det är inget hon njuter av. När dramatiken lagt sig sätter hon sig utanför sitt hus och fäller en tår. Misshandlade, kuvade Carol är detta postapokalyptiska samhälles klippa – till och med i högre grad än labile Rick.

Morgan tar sig an en av de mordiska ”vargarna” och får hjälp av Carol.
Morgan tar sig an en av de mordiska ”vargarna” och får hjälp av Carol.
Carol fäller en tår.
Carol fäller en tår.

Har serien fått en till Carol? Jessie, vars läkarmake misshandlade henne och i förra avsnittet blev avrättad av Rick, stiger fram som en av få bland de tidigare skyddade Alexandria-borna som inser allvaret och klarar av att agera. Med furiös vrede går hon loss mot en kvinnlig ”varg” och dödar henne med en sax.

Jessie skyddar sitt hem.
Jessie skyddar sitt hem.

Varför ”vargarna” går till attack och inte nöjer sig med att döda, utan måste lemlästa och plåga? För att inget spelar någon roll längre. Och det finns ett agg sedan några av dem tidigare kastats ut ur Alexandria.

Vad ”JSS” betyder? Enid lämnar kvar en lapp till Carl innan hon drar:

foto6595703-1afacb1c8cc778cd07c570cd3f75c1f6
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB