Startsida / Inlägg

Veckans snabbtyck: ”Downton Abbey”, ”Solsidan” och ”Quantico”

av Karolina Fjellborg
downton-abbey-season-6-01
Rate

Downton Abbey

 

SVT1

 
Säsong 6, del 1
Brittiskt kostymdrama från 2015 av Julian Fellowes, med bl a Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern och Maggie Smith.

 

Säsongspremiär 17 oktober 21.30

 

När vi återvänder till Downton Abbey vilar det ett stråk av melankoli över det ståndsmässiga godset. Dels för att vi vet att det här är hejdå. Men även för att dagarna för den brittiska aristokratin verkar vara räknade; bekanta till familjen Crawley tvingas sälja ut sitt hem och sina ägodelar på auktion, och även på Downton måste man dra åt svångremmen. Men det finns även plats för seriens karaktäristiskt torra humor. Tanterna Violet (Maggie Smith) och Isobel (Penelope Wilton) är i luven på varandra, och mrs Patmore (Lesley Nicol) och mr Carson (Jim Carter) har ett samtal om sex som är bortom obekvämt. En stark början på ett bitterljuvt avsked.

 

FILE_4FEFBFD4-F16C-4E4C-93D5-7A93DDBC377C
Rate

Solsidan

 

TV4

 
Säsong 5, del 1-2
Svensk komediserie från 2015 av bl a Felix Herngren och Ulf Kvensler, med bl a Felix Herngren och Mia Skäringer.

 

Säsongspremiär 18 oktober 20.00

 
”Solsidan” – som i princip blev en omedelbar svensk humorklassiker – är tillbaka med sin (förmodat) sista säsong. Mickan (Josephine Bornebusch) vill börja jobba, vilket Fredde (Johan Rheborg) har svårt att acceptera. Alex (Felix Herngren) och Anna (Mia Skäringer) är i barnkalasträsket. Och Ove (Henrik Dorsin) och Anette (Malin Cederblad) lika jobbiga som någonsin. ”Solsidan” må ha tappat en del av sin initiala angelägenhet och haft sina svackor, men manusförfattarna har fortfarande stenkoll på igenkänningshumor med brett tilltal och här är serien i fin, självsäker form, med en suverän cast och repliker att älska.

 

Quantico
Rate

Quantico

 

Kanal 5

 
Del 1
Amerikansk dramathriller från 2015 av Joshua Safran, med bl a Priyanka Chopra, Josh Hopkins och Jake McLaughlin.

 

Premiär 19 oktober 21.55

 
Ett gäng jättesnygga, jättesmarta män och kvinnor med diverse hemligheter i bagaget anländer FBI-akademin i Quantico, Virginia, för att läggas i hårdträning. Några månader senare blir en av dem – Alex Parrish (Bollywoodstjärnan Priyanka Chopra) – misstänkt för den värsta terrorattacken på amerikansk mark sedan 11 september. Så nu måste hon ge sig ut på rymmen och ta reda på vem det var som satte dit henne. Inte mycket känns trovärdigt i frenetiska, ”How to get away with murder”-inspirerade ”Quantico”, men det eleganta pilotavsnittet lovar en energisk, spännande åktur för den som vill ha sin terroristthriller med popcornsmak.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB