Startsida / Inlägg

John Oliver sätter guldkant på tisdagarna

av Magnus Edlund
johnoliver

Åh, John Oliver, hur skulle livet vara utan dig?
Tråkigt, tråkigt och åter tråkigt.
Och tisdagarna skulle vara riktigt outhärdliga.

Vi är lyckligt lottade, vi som lever nu i de första skälvande decennierna av 2000-talet. Lyckligt lottade på många sätt, som i att vi får uppleva hur en robot på Mars tweetar i realtid, eller i att barnadödligheten sjunker över hela världen, men det är en specifik sak jag tänker på: Vi lever under en period i historien då man kan välja vad man vill se på tv.

En gammal spaning, jag vet, men åh vilken livskvalitetshöjare!

Själv brukar jag på tisdagar välja att titta på ”Last week tonight with John Oliver” (HBO Nordic), ett … hur ska man uttrycka det … amerikansk humoristiskt veckomagasin med nyhetsfokus och en brittisk programledare.

Allvarliga och mindre allvarliga ämnen avhandlas på ett ofta paralyserande roligt sätt.

John Oliver (född 1977 i Birmingham) är i sig en komisk naturkraft, men det som verkligen imponerar med ”Last week tonight” är ambitionsnivån och det journalistiska grävjobb som ligger bakom varje avsnitt.

Showen är nu inne på sin andra säsong. I början fick den delvis berättigad kritik för att ha varit en karbonkopia av amerikanska ”The daily show” – där Oliver tidigare jobbat – men i dag har den tveklöst hittat en egen röst och stil.

”Last week tonight with John Oliver” är måstetittning, och mer eller mindre veckans tv-höjdpunkt. Utan Oliver hade mina tisdagar blivit riktigt, riktigt, tråkiga.

Andra saker man kan titta på nu när vi inte är bundna av programläggarnas skavande rep är säsong 2 av ”The affair” (jag brukar se den på måndagar, då den kommer upp på HBO Nordic). Den här säsongen frångår nästan helt det ”vi minns olika”-koncept som gjorde de första tio avsnitten så fascinerande. Det är forfarande en bra serie, snygg och bitvis smärtsam att kolla på, men den är lite mindre fokuserad i sitt berättande än tidigare.

I morgon kväll tittar jag på roliga ”Master of none” (Netflix).

WTF?
Orkar inte vänta i typ ett halvår på nästa säsong av ”Game of thrones” (HBO Nordic). Vill ha nu!

FTW!
Nästa helg har ”Jessica Jones” premiär på Netflix! Woooooooooo!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB