Startsida / Inlägg

Skön söndagseskapism med Star Wars Rebels

av Martin Söderström
star-wars-rebels-premiere-2400x1200-213703986210

Kalla det eskapism.
Men när världen går åt pipan söker jag tröst i rymden.

Den riktiga filmen har premiär först om några veckor. Men i väntan på ”Episode VII: The force awakens” funkar tecknat mer än bra. För några veckor sedan hade andra säsongen av ”Star wars rebels” (Disney XD) premiär. Och om jag var imponerad av första omgången är jag rätt golvad av den här. Låt mig förklara.

Den tecknade rymdserien utspelar sig fem år innan händelserna i ”Episode IV” och imperiet har galaxen i ett terrorgrepp. Fri- och rättigheter har helt slutat gälla när stormtrupper och stjänkryssare tar över värld efter värld. Men den lilla grupp motståndskämpar vi får följa i serien gör motstånd och tänder en gnista av hopp i solystemet.

Kalla det eskapism om ni vill. Naturligtvis handlar det om eskapism. När världsläget gör en kliniskt deprimerad bara man tittar ut genom köksfönstret är det väl inte så konstigt att man drömmer sig bort.

”Star wars rebels” fick en del kritik för att vara allt för mycket en barnserie. Det kan man tycka är fånigt, givet att ”Star wars” hela existens bygger på att femåringar tycker att rymdskepp, robotar och lasersvärd är det coolaste som finns. Men visst. Det fanns en lättsam och onödigt mjuk ton i första säsongen. Det har man ändrat på här. Andra säsongen är på alla sätt mörkare, hårdare – och bättre. Här vågar man ha kvar skavande kanter, hopplösa situationer och de genomonda jedijägarna Inkvisitorerna. Serien plockar också snyggt upp lösa trådar från sin tecknade systerserie (mästerverket ”The clone wars” – långt mer engagerande än George Lucas filmer). Vart tog Ahsoka Tano vägen? Vad hände med klonsoldaterna efter att kejsar Palpatine beordrat dem att vända vapnen mot sina jedigeneraler? ”Star wars rebels” må vara tecknad och sändas söndagsmornar i en barnkanal. Men det hindrar den inte från att vara en av årets mest engagerande tv-serier.

Måndag kväll tittar jag på härligt usla ”Sveriges värsta kändisbilförare” (Kanal 5).

HURRA!

”The last panthers” (HBO Nordic). Johan Rencks snygga noir-drama om ett Europa i upplösning.

NJA…

”Homeland” (SVT1). Från kanon till kalkon på fem säsonger. 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB