Startsida / Inlägg

Jämlikt – men knappast jämställt – mellan makarna Taube

av Sandra Wejbro

Astri Taube med sin konst (och Evert).

Astri Taube med sin konst (och Evert).

Genikvinnor och deras geniala män.

”Astri Taube – håll fast solen” (SVT2) visar hur förhållanden kan vara jämlika och i grunden ojämställda på samma gång.

Det är en fin tanke, att lyfta fram den framstående konstnären Astri Taube ur maken Everts dominanta skugga. Som pionjär, elev till Carl Milles och utbildad på kontinenten, borde hennes liv och verk vara minst lika intressant som nationalskaldens.

Dokumentären ”Astri Taube – håll fast solen” lyfter fram hennes styrka och egensinne, hur hon begav sig ut i Europa och motsatte sig föräldrarnas vilja när de försökte stoppa henne från att gifta sig med Evert. Men alltför ofta fastnar vi just där – i att se hennes liv i relation till Evert. Vad han gör, hur hon är hans musa, att de lever i ett respektfullt, konstnärligt partnerskap.

Arbetet är centralt för dem båda. De stänger in sig i sina rum och ateljéer för att skriva, skulptera och måla. Barnen måste respektera detta, men i gengäld behandlas de själva med yttersta allvar.

Det finns dock en skillnad mellan makarna. Evert kunde nämligen försvinna hemifrån och vara försvunnen en vecka. Den lille gynnaren satt gärna med ett glas rödvin på krogen ”Den gyldene freden” medan Astri skötte de praktiska ärenden han inte ”klarade av” eller intresserade sig för. Hon lade ingen hämsko för honom, som dokumentären utrycker det.

– Annars skulle ni inte få era visor, kunde hon försvara Everts eskapader med.

De är jämlika som konstnärer, men knappast jämställda i förhållandet. Vem Astri är, förutom denna starka, humoristiska och stöttande partner till Evert, lyckas knappast dokumentären berätta. Men den väcker en nyfikenhet.

Det gör även Netflix nya ”true crime”-satsning ”Making a murderer” som hade premiär på fredagen. Steve Avery blev oskyldigt dömd för ett brutalt sexövergrepp på 80-talet, men sedan frikänd av DNA-bevis för att kort därefter bli misstänkt för ett nytt bestialiskt brott. Obehagligt fängslande.

På lördagen ser jag ”Transparent”, säsong två, på Viaplay.

Ha!

”Musikhjälpen” (SR/SVT) har inte bara ett gott syfte, utan också något så ovanligt som bra livemusik.

Gah!

Att Jay Lenos bäst före-datum som komiker är utgånget blev extra tydligt av att se honom som trött värd för Nobelkonserten i Oslo (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB