Startsida / Inlägg

Listat: De allra bästa serierna 2015

av Karolina Fjellborg

De suveräna tv-serierna har avlöst varandra under 2015.
Här är listan över mina absoluta favoriter.

 

GoT-S5E10-Cersei

1. Game of thrones
Störst är sällan lika med bäst. Men HBO:s lika sofistikerade som brutala fantasygigant ”Game of thrones” är det perfekta giftermålet mellan massattraktion, enorma ambitioner och berättartekniskt snille. Säsong fem var en hisnande resa mellan politiskt och religiöst intrigerande, storslagna actionsekvenser, chockerande dödsscener och uppslitande känslor. Och som följd satte ”Game of thrones” rättmätigt nytt Emmyrekord, med 12 statyetter för en enda säsong.

 

05_kirsten_car_110-clean-retouch-v72. Fargo
Den första given av Noah Hawleys antologiserie inspirerad av bröderna Coens svart komiska kriminalhistoria från mellanvästern var fantastisk. Men den andra säsongen – där året är 1979, byxorna utsvängda och polisongerna kraftiga – blev en ännu mer finurlig våldsspiral. Både vad gäller stil, dialog och story. Ett makabert, dråpligt mästerverk.

 

BN-HX188_amer1_G_201504151547043. The Americans
Hur rasande välgjorda ”The Americans” – som kombinerar kalla kriget-politik och spionspänning med hjärtskärande scener ur ett äktenskap – så konsekvent kan bli förbisedd när de tunga tv-priserna delas ut förblir ett mysterium. Säsong tre var knäckande bra, och befäste serien som en av de verkliga eleganterna inom 2010-talets tv-dramatik.

 

veep4. Veep
Vi har sett många bra komediserier 2015, men i min bok är ändå ingen lika fenomenalt rolig som HBO:s politiska satir ”Veep”, som hela tiden verkar överträffa sig själv och blir mer hysterisk ju mer makt Julia Louis-Dreyfus exceptionellt självupptagna Selina Meyer får smaka på. Ett smatter av inkompetens, narcissism och flygande förolämpningar i en politisk sandlåda.

 

c25935e9-22dd-ec07-aca9-c3011cd09083_mm-712-peggy-entrance_wide-b36a5b2e41d304edc8c9921ec7fdca594e23e6fe-s900-c855. Mad men
Det var en njutning att få se Matthew Weiners vansinnigt stiliga, moderna klassiker om den identitetskrisande Don Draper och resten av de välekiperade men olyckliga reklamarna i New York gå i mål på ett så oklanderligt sätt. Med till synes lite lycka, hopp och inre ro för de som behövde det mest. Och Jon Hamm vann äntligen sin Emmy. Så fint.

 

master_on_none_101_review_main6. Master of none
Aziz Ansari och medskaparen Alan Yang stod för årets stadigaste debut, med den här söta, sympatiska och lysande begåvade komediserien om en kämpande skådis i New York. Ett pärlband av smarta, moderna och roliga kapitel om sex, dejting, sms-etikett, barn, föräldrar och vardagsrasism.

 

Aden Young - in the SundanceTV original series "Rectify" - Photo Credit: James Minchin III

7. Rectify
Unika, begrundande, oerhört vackert filmade och agerade ”Rectify” – om en trasig man som friges efter att ha suttit 19 år i dödscell för våldtäkt och mord – är efter tre säsonger fortfarande en av de bästa serier du inte följer. Den har länge varit hopplös att se i Sverige, men nu finns säsong ett på Netflix, och säsong två har premiär i Viasat Series på juldagen.

 

4bea00fc7f9235cf2e7e221c14c61118e7e123f98. Inside Amy Schumer
Genialt roliga Amy Schumer har inte kunnat göra något fel i år. Och den tredje, hittills starkaste, säsongen av hennes sketchserie var en enda lång uppvisning i knivskarp, orädd feministisk humor gjord med total perfektion. Den absoluta höjdpunkten var den svartvita, avsnittslånga parodin ”12 angry men inside Amy Schumer”.

 

bron139. Bron
Även om ”Jordskott” var en frisk excentrisk fläkt och den definitiva snackisen, var ”Brons” urtjusiga tredje säsong det starkare, stabilare svenska dramabygget, där allt verkligen satt som en smäck. Världsklass av både huvudrollsinnehaverskan Sofia Helin och huvudmanusförfattaren Hans Rosenfeldt.

 

ben-mendelsohn10. Bloodline
Den här hotfullt pyrande, atmosfärrika dramathrillern om en dysfunktionell Floridafamiljs skelett i garderoben, öppna sår, bitterheter och annalkande tragedi drabbade mig hårt. Sydstatsnoir i paradismiljö och rena rama skådespeleriorgien, med en makalös Ben Mendelsohn i en av årets mest ömkansvärda roller.

 

Plats 11-20:
11. ”Silicon Valley”.
12. ”Orange is the new black”.
13. ”Narcos”.
14. ”Broad city”.
15. ”Jane the virgin”.
16. ”Better call Saul”.
17. ”The walking dead”.
18. ”Boy Machine”.
19. ”Catastrophe”.
20. ”Frikänd”.

 

 

Brasklapp: Det här skrevs innan jag sett de nya avsnitten av ”Transparent”, som har premiär på Viaplay 12 december. Den underbara serien hör naturligtvis hemma på listan.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB