Startsida / Inlägg

Uppesittarkväll – på 43 minuter…

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2015-12-23 at 18.19.48

”Parneviks jul” lanserades av TV3 som deras uppesittarkväll. 

Man hann knappt sätta sig innan det var slut. 

Kanske typiskt för en kanal som en gång hade nyhetssändningar på tre minuter.

Medan vi förtvivlat försökte hitta lite julstämning i vårhettan serverades uppesittarkväll av den längre varianten i TV4. TV3:s version var ett blott 43 minuter långt återbesök hos familjen Parnevik, nyblivna vinnare av en Kristall för årets bästa realityprogram.

Det blev en sammanfattning av året som gick, men även storslaget stök i form av julgransshopping som slutade med leverans av ett monsterexemplar som med våld fick föras fram genom familjens ändå väl tilltagna hem. Programmet avslutades med att Jesper och Mia firade 20-årig bröllopsdag med ordentligt partaj hos Jespers föräldrar.

Parneviks är sig lika. Det är minst sagt tydligt att familjen trivs i rampljuset. Jespers legendariske pappa Bosse dök upp i gårdagens avsnitt men bara som hastigast. Här håller han sig i bakgrunden och låter sonen och barnbarnen göra sin grej.

Det fanns en tid då Bosse tog för sig mer. Jag passade på i kväll att även se om första avsnittet av ”Party hos Parnevik” på Öppet arkiv, bara för att jämföra. Det programmet, underhållning på SVT från 1978, presenterade Bosse Parnevik som Sveriges svar på Dean Martin.

Tanken var att man skulle få intrycket att så här ser det ut hemma i vardagsrummet hos den berömde imitatören. Varsågoda och stig på, där har ni spriten, slå er ner i soffan så kanske några kändisar dyker upp snart och sjunger lite för oss – så skulle känslan vara.

Allt skulle vara stort, hjärtligt och amerikanskt. Det gäller även några decennier senare. Vi bjuds fortfarande hem till Parneviks vardagsrum, men en senare generation har anpassat sig till hur tv har förändrats. Nu är det realityformat som gäller. Parneviks har hittat hem – och det är smart och kul. Nu är vi taggade inför nästa säsong.

I morgon kommer jag sedvanligt att somna framför tjuren Ferdinand. Efter julklappsutdelningen kan det hända att jag även somnar framför påven Franciskus. God jul!

Ja

Andra säsongen av läkarserien ”The Knick” (HBO Nordic) avslutades i veckan. Doktorn rekommenderar en tredje.

Nej

Trots Oldsberg i TV4 får jag inte mycket julstämning av bingolotter. Tur då att man kan se om ”A very Murray Christmas” på Netflix.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB