Startsida / Inlägg

En narcissistisk sörja med potential

av Sylvia Balac
farmen

Äkta bönder i SVT mot fejk-bönder i TV4.

Och just i kväll slog dikten verkligheten med knapp marginal.

Dokumentärer om män som ägnar sig åt sin hobby finns det hur många som helst av. ”Bönder, kärlek och trimmade traktorer” tillhör en av de sämre. Nog för att traktorpulling inte är ett ämne som toppar min intresselista, men det bra dokumentärer gör är just att skapa ett intresse och engagemang som inte fanns där från början. Det lyckas tyvärr inte måndagens finesslösa dokumentär i SVT med.

The Bonngäng från Tibro verkar för all del vara trevliga killar, men vi kommer aldrig nära dem på riktigt. Nej, ”Bönder, kärlek och trimmade traktorer” var inte bra nog för bästa sändningstid ens på en måndag, SVT.
Faktiskt hade filmen behövt lite mer av ”Farmens” skamlösa hårdvinklingar. TV4:s reality-tävling är fullsmockad med starka karaktärer som är noga utvalda just för att skapa engagemang och intresse. Som en deltagare uttryckte det i första avsnittet: ”Det enda som känns jobbigt är att det kan finnas knäppisar på farmen”. Tror jag det, det är så att säga hela syftet. Alla har sina tydliga roller och spelar dem med mer eller mindre begåvning. Modell, militär eller bloggare – samtliga är på farmen för att stärka sina personliga varumärken och så här till en början är allt mest en narcissistisk sörja. Men ”Farmen” har ändå potential att bli ett hyfsat tidsfördriv under vintermånaderna. För programmet rullar i 50 avsnitt och med största säkerhet kommer fasaderna deltagarna nu visar upp att rämna – och det är då det blir äkta reality.

I morgon kväll tittar jag på tyska spiondramat ”Deutschland 83” i SVT 1 klockan 22.00.

Ja

Bra av SVT att lägga in en extra nyhetssändning – och samla program och klipp på SVT Play – med anledning av nyheten om rockikonen David Bowies död.

Nej

Det var visserligen skralt med svenska framgångar men abstinensen efter Tour de ski är ändå stor.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB