Startsida / Inlägg

Ett måste i kväll: retrocoola ”Deutschland 83”

av Karolina Fjellborg
Jonas Nay i "Deutschland 83".
Jonas Nay i ”Deutschland 83”.

 

Rate

Deutschland 83

 

SVT1

 

Del 1-2

Tyskt spiondrama från 2015 av Anna och Jörg Winger, med bl a Jonas Nay, Maria Schrader, Ulrich Noethen och Sonja Gerhardt.

 

Premiär 12 januari

RECENSION Året är 1983 och kalla kriget rasar för fullt. USA:s och Sovjetunionens kapprustning innebär ett ständigt kärnvapenhot, och en av de stora brännpunkterna är det delade Tyskland, vars två halvor används som brickor i stormakternas spel.
Vi släpps ner i Östberlin just som Ronald Reagan håller sitt historiska ”ondskans imperium”-tal.
Hos Stasi är man bekymrade över USA:s militära planer i Västtyskland, och den hänsynslöst effektiva Lenora Rauch (Maria Schrader) skickar därför sin systerson – den unge militären Martin Rauch (Jonas Nay) – till Bonn som spion. Han antar en annan mans identitet, och blir Moritz Stamm – den västtyske generalen Wolfgang Edels (Ulrich Noethen) nya högra hand.
”Deutschland 83” delar DNA med det fenomenala amerikanska spiondramat ”The Americans” – men saknar mycket av den seriens djup. Vad den här tyska varianten dock har i stället, är en väl avvägd dos skev humor, som den kombinerar framgångsrikt med spionspelets höga insatser.
För ”Moritz Stamm” är inte bara en novis på områden som västtysk valfrihet och kapitalistiska bekvämligheter, utan också en motvillig, synnerligen otränad spion som har en tendens att strula till det, och hela hans uppenbarelse är en studie i illa dold panik.
Inte den mest subtila av serier – men spännande och humoristisk och definitivt retrocool.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB