Startsida / Inlägg

GW står för innehållet och ”Gentlemen” ytan

av Stefan Sköld
David Dencik, Sverrir Gudnason och Leif GW Persson.
David Dencik, Sverrir Gudnason och Leif GW Persson. Foto: SVT

TV-KRÖNIKA ”Gentlemen & gangsters” är en sann fröjd för ögat.
Men med ett vackert yttre kommer höga krav på innehåll – och då blir GW:s klassresa i stället nyårshelgens vinnare.

Leif GW Persson är en fascinerande man. Och ”Leif GW Persson – min klassresa” är ett lika fascinerande porträtt. På gott och ont. Det mest speciella med denna dokumentärserie vars andra, avslutande del visades söndag är huvudpersonens egen närvaro. Det är sällan man på ett så närgånget sätt får historien serverad och sedan kommenterad av personen i centrum.
Historien om hur GW fick sparken i samband med Geijeraffären och hur han därefter satte gevärspipan i munnen för att ta sitt liv, är såklart stark. Och när man får följa hans resa i kombination med en diger dos arkivbilder från förr och tidstypiska dokument är det lätt att förstå hur den Kalle Blomkvist-inspirerade gossen växte upp till att bli den folkkäre mediakaraktär som kommit att bi näst intill en karikatyr i dag.
Vad som är svårare att begripa trots att ämnet tas upp gång på gång är författarens extrema avsky mot sin egen mamma. På den fronten skulle det behövas ett avsnitt till för att lyckas mer än att skrapa på ytan.

Just ytan är dock det centrala i storhelgernas stora SVT-satsning, Mikael Marcimains fyrdelade epos ”Gentlemen & gangsters” efter Klas Östergrens klassiker. Som så ofta när det kommer till svenska, påkostade draman är det hela så snyggt, så snyggt, så snyggt, Söndagens andra del fortsatte i samma anda som den första. Man drar efter andan av alla de tjusiga 70-talsmiljöerna som bröderna Morgan vistas i, liksom återblickarna från tidigare.
Så här långt lämnar serien en dock med ett ihåligt intryck. David Dencik och Sverrir Gudnason ger förvisso liv åt de extremt omaka bröderna, men trots detta finns det inte många spår i denna story som triggar i gång varken känslor eller nerv utöver det visuella.

I kväll tittar jag på ”Sjöwall Wahlöö – berättelsen om ett brott”, SVT1, 20.00.

 

Klass
Ingvild Flugstad Östberg rubbade hela världsbalansen när hon spöade Therese Johaug och såg till så att Tour de Ski lever – om än forfarande som norsk duell.

 

Pass
Att bäste svensk på herrsidan, Simon Andersson, ligger på plats 27 känns inte särskilt förtroendeingivande.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB