”Life in squares” – snygg röra, som så småningom engagerar
avFörst var det mest bara en snygg röra.
Så småningom blev man även engagerad i Bloomsbury-gruppens liv och leverne i påkostade BBC-serien ”Life in squares”.
Bloomsburygruppen var ett stort antal intellektuella som under 1900-talets första hälft hade sin bas i London-stadsdelen Bloomsbury. De var bland annat konstnärer, författare, ekonomer och psykoanalytiker. De hade förhållanden lite kors och tvärs med varandra, både hetero- och homosexuella (som då var förbjudet i England).
Deras liv har skildrats i otaliga böcker, filmer och tv-serier, ur olika infallsvinklar, med olika medlemmar i Bloomsbury-gruppen i centrum.
”Life in squares” utgår från systrarna Vanessa Bells (1879-1961) och Virginia Woolfs (1882-1941) liv.
Tv-seriens titel kommer från hur poeten Dorothy Parker (1893-1967) beskev Bloomsbury-gruppens medlemmars livsstil som att they lived in squares, painted in circles and loved in triangles.
För regin svarar svensken Simon Kaijser, ett jobb han säkert fick sedan hans Jonas Gardell-filmatisering ”Torka aldrig tårar utan handskar” hade gjort succé även i Storbritannien.
Måste erkänna att det tog lite mer än ett avsnitt att helt och hållet komma in i historien, att lära sig skilja på det stora myllret av människor, inte minst för att flera olika skådespelare tolkade dem i olika åldrar.
Överlag fanns där den sedvanliga noggrannheten som det brukar vara i brittiska kostymdramer och det har varit strålande skådespelarprestationer. Jack Davenports intensiva närvaro blåste lite extra liv i handlingen i det tredje och sista avsnittet. Och Adam Pålsson, de senaste årens it boy i svensk tv och film, dök upp även här, i en liten biroll, som ung tysk.
Aldrig lika publikfriande som ”Downton Abbey” (fast betydligt sexigare), blev ändå ”Life in squares” till sist en riktigt engagerande tv-serie.
Och förmodligen en språngbräda för Simon Kaijser till fler utländska uppdrag.
•Under torsdagskvällen ser jag ”Komiska genier i Hollywood”, om Judd Apatow, i SVT 2.
(Ja)
”Felix stör en ingenjör”, TV 4. Fungerar även när Sissela Benn är den som ”stör”.
(Nej)
”Blood and oil”, Kanal 5. Bra Don Johnson, bleka unga skådespelare, klichéfyllt manus.