Startsida / Inlägg

Premiär i dag för högenergiska, välspelade kukmätartävlingen ”Billions”

av Karolina Fjellborg
Billions

 

Rate

Billions

 

HBO Nordic

 
Del 1-2
Amerikansk dramaserie från 2016 av Brian Koppelman, David Levien och Andrew Ross Sorkin, med bl a Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff och Malin Åkerman.

 

Premiär 18 januari

RECENSION I Showtimes ”Billions” – ett rappt och såpigt Wall Street-drama om makt, pengar, prestige och dominans – möts de Emmyvinnande skådespelareleganterna Damian Lewis och Paul Giamatti i ringen som två stora manliga egon på kollisionskurs.
Lewis är Bobby ”Axe” Axelrod – en svinrik riskkapitalist från enkla förhållanden, som har byggt sitt imperium Axe Capital med en kombination av hänsynslöshet, en sällsynt skarp hjärna och ljusskygg insiderhandel. Men har en offentlig image som något av en filantrop.
Giamatti är Chuck Rhoades – en framgångsrik och slug federal åklagare med aptit på smutsiga förmögenheter, som nu har siktet inställt på Axelrod. Som skulle bli en maffig trofé på hans lista över fällda byten.

”Billions” verkar inte speciellt intresserad av att säga dig någonting av substans kring kapitalismens fallgropar och ett korrupt system där vanliga människor är offren, utan är ren och skär högenergisk, initierad och ogenerad underhållning om finansvärlden och de narcissister som opererar i den.
Det är de vita alfahannarnas arena vi vistas på, bland skrävel och machismo, men ”Billions” skulle bli tjatig snabbt om det inte vore för suveräna insatser av Maggie Siff och Malin Åkerman i välskrivna fruroller med stor potential.
Åkermans Lara Axelrod må se ut som en troféhustru men har uppenbarligen skinn på näsan, och Siffs Wendy Rhoades – som efter två avsnitt framstår som seriens mest komplexa och intressanta rollfigur – sitter på en explosiv position då hon inte bara är Chuck Rhoades briljanta hustru (som tjänar betydligt mer pengar än vad han själv gör) utan även prestationscoach (psykolog) på Axe Capital, och därmed förtrogen medarbetare till Bobby Axelrod.

 
En smart, mycket välspelad och dessutom ofta rolig kukmätartävling som dundrar ut ur startfållan. Även om den, än så länge, inte känns som en given vinnare vad gäller några längre distanser.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB