Startsida / Inlägg

Stel spökdans för Clemenger

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2016-01-25 at 16.54.11

Om något är konstigt i ditt kvarter, vem ska du då ringa? 

Så sjöng Ray Parker i “Ghostbusters” 1984. 

32 år senare verkar svaret på frågan vara Dermot Clemenger.

“Det okända” har tragglat på lite i skymundan på Sjuan i mer än tio år nu. Poängen med serien är att låta ett medium besöka privatpersoner som säger sig ha utsatts för stökiga spöken i deras hem. Vissa av spökerierna återskapas på ett taffligt sätt av produktionen. Därefter går mediumet runt i huset, känner in de andliga stämningarna – och vid kontakt med den andra sidan börjar föreställningen. Det är då de helst ska anlägga poser som är så teatrala att deras like inte synts sedan Gösta Ekman den äldre stod på operettscenen i början på 1900-talet.

För det är ju det som är grejen. Eftersom de osaliga andarna, som egentligen ska vara huvudpersonerna, så sällan visar upp sig i all sin gruvlighet för tv-teamet behövs det någon som engagerar – och det är mediumets uppgift.

I kväll har nya säsongen av “Det okända” premiär och den här gången har man fått en ny talang, “Let’s dance”-domaren Dermot Clemenger. Att programledare från andra TV4-produktioner rekryteras till “Let’s dance” är vi ju vana vid från förr, men det här var väl att ta i? Nåja, Clemenger var tidigare med som gäst i spökserien “En natt på slottet” och det var där han gick från att vara skeptiker till fullfjädrat medium. Han upptäckte nämligen att han hade en ovanlig talang för att få kontakt med den andra sidan.

Så vad blir domen för Clemenger som spökjägare? Som sagt, det är ju mediumet som är programmets sång- och dansman. Men det kan inte bli mer än 3 av 10. Han säger själv i en intervju i Nöjesbladet att hans skepsis finns kvar och man ser att det blir stelt i hans framförande. Dermot släpper inte loss. MEN. Några gånger till så kanske de rätta manéren sitter där.

I morgon ser jag “Vegorätt” (SVT2). Verkar ju fungera lite som en trafikolycka, något du passerar och inte kan låta bli att fascineras av.

Ja

“Minnen från Shoah” (SVT2), en sevärd “Dox”-uppvärmning inför visningen av den nio (!) timmar långa, definitiva Förintelsedokumentären “Shoah” på SVT den 1 februari.

Nej

Taggad inför nya “X files” som börjar på TV3 på torsdag? Var beredd på att bli lika skeptisk som Scully…

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB