Startsida / Inlägg

Välgjort, spännande och nyanserat om norska krigshjältar

av Karolina Fjellborg
13162717

 

Rate

Kampen om tungvattnet

 

SVT1

 

Del 1-2
Norsk historisk dramaserie från 2015 av Petter Rosenlund, med bl a Christoph Bach, Anna Friel och Espen Klouman Høiner.

 

Premiär 17 januari

RECENSION Den här påkostade NRK-serien handlar om tyskarnas försök att, med hjälp av tungt vatten från Norsk Hydros fabrik vid Rjukan, framställa en atombomb under andra världskriget – samtidigt som de allierade och en grupp norska motståndsmän gör sitt yttersta för att sabotera deras planer.
Serien tar sin början redan tidigt 30-tal, har dialog på tyska, norska, danska och engelska, och ett fokus delat mellan fyra läger; tyskarna, de allierade, de norska motståndsmännen och höjdarna på Norsk Hydro – som initialt ser nazisterna som bra kunder.
De många perspektiven gör att ”Kampen om tungvattnet” undviker den klassiska svartvita krigsskildringsfällan där de onda står mot de goda. Här handlar det mer om valen olika människor gör i en extrem tid, än om stereotypa skurkar och hjältar.
Några rollfigurer är helt fiktiva – som den något överspelande Anna Friels brittiska kapten Julie Smith. Andra är rimligtvis baserade på verkliga personer, men har fått andra namn. Men de flesta är tagna direkt ur historien. Som den tyska fysikern (och ”Breaking bad”-dåren Walter Whites alias-inspiration) Werner Heisenberg (Christoph Bach), och den norska vetenskapsmannen, tungvattenexperten och militära organisatören Leif Tronstad (Espen Klouman Høiner).
Det är spännande, nyanserat, mycket välgjort och framför allt en väldigt bra historia.
Även om just historielektionen i sig verkar ha prioriterats på bekostnad av känslorna och karaktärerna. Lite mer glöd, tryck och starka personligheter hade inte skadat.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB