Startsida / Inlägg

150 års fängelse blir den slutgiltiga kicken

av Stefan Hedmark
Damian Lewis as Bobby "Axe" Axelrod and Paul Giamatti as Chuck Rhoades in Billions (Season 1, Episode 1). - Photo: JoJo Whilden/SHOWTIME - Photo ID: Billions_101_5107.R

Siffror. Fonder. Obegripliga affärer. 

Filmer och tv-serier om Wall Street har uppförsbacke från början. 

Men den som är smart ser till att sin storfinansberättelse har någonting som vi alla går igång på – kickar.

En av favoriterna inför Oscarsgalan är “The big short”, en verklighetsbaserad berättelse om finanskrisen 2008. Genom att ta till humor lyckas “Anchorman”-regissören Adam McKay förtydliga något som är jäkligt invecklat.

Skitstormen från 2008 skildras även i en ny miniserie och tv-film som båda fokuserar på en och samma symbol för girighet – finansmannen Bernie Madoff som byggde ett gigantiskt pyramidspel på Wall Street. När börsen kraschade avslöjades allt, många ruinerades och Madoff dömdes till 150 års fängelse.

I miniserien “Madoff” spelas han av Richard Dreyfuss. Senare i år är det Robert De Niro som tar sig an rollen i HBO-filmen “The wizard of lies”. Om “The big short” använde humor för att få oss att förstå krångliga finansaffärer fokuserar de här två projekten på något annat mänskligt – hur drabbades Madoffs familj av Bernies vansinniga tricksande?

Och så har vi “Billions” (HBO Nordic) som varje vecka skildrar katt- och råttaleken mellan en kaxig Wall Street-kung (Damian Lewis) och en aggressiv New York-åklagare (Paul Giamatti).  Även här får vi hjälp med att svälja sifferexerciserna. Det ska vara roligt, elakt och sexigt. Serien kommer nära det som är grejen med alla Wall Street-berättelser – berusning. Både finansmannen och åklagaren går på lina mellan kickar och vetskapen om att det de gör när de tror att ingen ser riskerar att förgöra dem.

Jag inbillar mig att Bernie Madoff balanserade på samma sätt. Och vi i publiken älskar att leka med tanken på att vara en så skamlös person. Så länge vi får se svinet ta sina 150 år i slutändan, vill säga. Det är också del av njutningen.

I morgon ser jag säsongspremiären av “Better call Saul” (Netflix).

Ja

Ibland är det skönt att ta igen någon kvalitetsserie man missat från förr. Just nu plöjer jag “In treatment” på HBO Nordic.

Nej

Kändes inte “Criminal minds” (Kanal 5) mest som en “CSI”-kopia redan när den hade premiär – för tio år sedan?

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB