Startsida / Inlägg

Experterna i ”Gift vid första ögonkastet” leker sätta knorren på grisen

av Karolina Fjellborg
gift-vid-forsta-ogonkastet-svt-play-serie

 

Sverige ligger i världstoppen när det gäller ensamhushåll.
Experterna i ”Gift vid första ögonkastet” gör inte mycket för att förändra den statistiken…

 
När den första säsongen av ”Gift vid första ögonkastet” rullade hösten 2014 hördes många upprörda röster. Över deltagarnas utsatthet, SVT:s intresse av att skapa konflikter, det synnerligen tvivelaktiga i att göra public service-underhållning av arrangerade äktenskap, och… Ja, det allmänt orimliga över hela upplägget.
Den här andra säsongen har folk hetsat upp sig mindre. Inte för att konceptet har blivit mindre bisarrt utan av den enkla anledningen att kritiken redan är framförd. Gränser är framflyttade, man vänjer sig, och så vidare.
Men när jag nu ser de nya ihoptussade paren brottas med vardagens fällor, TVÅ VECKOR in i ett förhållande, ackompanjerade av de ansvariga experternas prat om hur man måste jobba på en relation, hur man ska växa av konflikter, etcetera, blir jag provocerad.
Inte så mycket av programkonceptet i sig. Vuxna människor får själva ta ansvar för vad de ställer upp på.
Men däremot av att de experter som har tagit på sig uppgiften att para ihop dessa människor gör ett så dåligt jobb – och sedan envisas med att hävda att det är paren som inte anstränger sig tillräckligt.
Alla vet att man måste arbeta på ett förhållande. Men frågan är om man verkligen har fått den bästa matchningshjälpen när man har tråkigt tillsammans, måste jobba sig svettig, och sitter i parterapi och ältar de mest basala av saker redan efter 14-15 dagar.
Förra säsongen sprack det för alla inblandade, och nu ser det också mörkt ut. Så mörkt (man blir helt matt bara av att sitta på åskådarbänken) att det börjar kännas rimligt att misstänka att framgångsprocenten kommer att vara noll även efter den här andra omgången.
Vilket borde innebära att programmet snart har straffat ut sig själv.
Och det börjar också kännas rimligt att misstänka, att det experterna egentligen ägnar sig åt, mest är en avancerad form av barnkalasklassikern sätta knorren på grisen.
De chansar vilt.

På tisdag ser jag ”Deutschland 83” i SVT1.

 

 

70’s
”Vinyl” (HBO Nordic). En fet och nostalgisk rock’n’roll-macka med extra allt.

 

007
”The night manager” (C More). Spännande och elegant spiondrama med kraftig James Bond-smak.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB