Startsida / Inlägg

Liv och Horace pratar om döda författare (ibland med varandra)

av Sandra Wejbro
Horace Engdahl och Liv Strömqvist. Foto: Karl Nordlund/SVT
Horace Engdahl och Liv Strömqvist. Foto: Karl Nordlund/SVT

Den första kvarten av ”Liv och Horace i Europa” (SVT1) liknar mer ett ”Horace föreläser sig runt kontinenten”.

– Han pratar väldigt mycket, konstaterar Liv Strömqvist.

I kategorin ”kända människor på resa (i tv)” är duon Liv Strömqvist, serietecknare, och Horace Engdahl, akademiledamot, av det mer udda slaget. Syftet är att göra en så kallad bildningsresa, något välbärgade ungdomar begav sig ut på förr i tiden för att lära sig om historiska platser. En klassisk ”grand tour” kunde på den tiden bestå av London, Paris, Rom, Berlin och Aten.

I SVT:s version får Liv och Horace välja personer och platser som är viktiga för dem. Stora delar av första avsnittet ägnas åt att irra runt bland gravar i Köpenhamn på jakt efter filosofen Søren Kierkegaard och författaren Victoria Benedictsson.

När de väl kommer förbi det första trevande mötet (Horace beskriver Liv som ”en bitsk yngre kvinna fast inte elak”) blir serien alltmer fascinerande. Från en föreläsande envägskommunikation där Horace mässar om ”Bachs kantater” och ”recitativ” till intressanta diskussioner om livet.

Särskilt talande är deras skilda tolkningar av Benedictssons besatthet av kritikern Georg Brandes, och hennes självmord kort därefter. Medan Liv ser Benedictssons önskan att bli bekräftad som en stor författare av Brandes ser Horace besattheten som ett uttryck för romantisk kärlek.

Författarikonerna plockas ned till en charmigt vardaglig nivå – Horace kallar bland annat Kierkegaard för ”en av de stora knäppgökarna”. Med hans tankar som grund diskuterar de hur man kan hantera sin förtvivlan.

I andra avsnittet åker duon till Weimar i Tyskland för att gå i syskonen Goethes spår; Johann Wolfgang som blev en av världens största författare och Cornelia som tvingades sluta studera och dog djupt deprimerad 26 år gammal. Det visas redan kl 20.30 på SVT på onsdagen och rekommenderas varmt.

Efter det sitter jag beredd med skämskudden framför Grammisgalan på SVT 1 21.00.
Ha!
Janne Josefssons tårkalas när han ska lämna ”Parneviks” (TV3) är både rörande och lite bisarrt.

Gah!
Bara ett avsnitt kvar av tyska spionserien ”Deutschland 83” (SVT1). Nu blir väntan på uppföljaren, ”Deutschland 86”, lång.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB