Startsida / Inlägg

Roligt och melankoliskt i ett lite vuxnare ”Girls”

av Karolina Fjellborg
girls_s05e01_still_0

 

Rate

Girls

 

HBO Nordic/C More

 

Säsong 5, del 1-4
Amerikansk dramakomedi från 2016 av Lena Dunham, med bl a Lena Dunham, Allison Williams och Adam Driver.

 

Säsongspremiär 22 februari

 

RECENSION Älskade, hatade, provocerande ”Girls” – känd som en serie om narcissistiska, privilegierade vita människor med för mycket tid att slå ihjäl – är tillbaka.

 
Hannah (Lena Dunham) jobbar fortfarande som lärare, och har nu ett seriöst förhållande med sin städade kollega Fran (Jake Lacy). Marnie (Allison Williams) ska gifta sig med sin Desi (Ebon Moss-Bachrach). Jessa (Jemima Kirke) jobbar på allvar med att hålla sig nykter och komma på fötter, men trillar in i en förbjuden relation hon inte längre kan motstå. Vilket lär få dramatiska följder. Och Shoshanna (Zosia Mamet) blommar ut i ett Tokyo hon verkar vara född att leva i.

Men – det är förstås länge sedan ”Girls” bara handlade om tjejerna. Dunham och hennes kollegor har genom åren även skapat en underbar samling manliga rollfigurer som numera enkelt bär sina egna storytrådar. Och den här säsongen glänser – vid sidan av alltid suveräna Adam Driver och Alex KarpovskyAndrew Rannells, som inleder en romans med en känd och rik journalist (gäststjärnan Corey Stoll). Även Peter Scolari, som spelar Hannahs pappa, har ett par fantastiska scener som äldre man som tar sina första stapplande steg som bög.

”Girls” vilar på sin vanliga grund av självupptagenhet, bekymmersamma sexscener, tvivelaktig vänskap och förnedrande situationer utblandade med ett fåtal triumfer. Men det definitiva vuxenlivet – såväl som slutet på serien – närmar sig, och karaktärerna får nu utvecklas därefter.
Det må handla om myrsteg, men det blir ändå tydligt att Hannah och hennes vänner håller på att växa upp.

 
Det är underhållande, klokt, roligt och melankoliskt, och ”Girls” är i sin näst sista säsong en lite bättre, mer framåtdrivande och fokuserad serie än den har varit på ett tag.

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB