Startsida / Inlägg

Dubbeltrubbel – för nördar

av Stefan Hedmark
ravelli

De är nervösa men taggade. De är inte rädda för bollen. 

Allt de behöver veta för att spela sitt livs fotbollsmatch är att någon förklarar reglerna. Och berättar vilka bröderna Ravelli är.

I kväll är det premiär för en ny dokusåpa. Eller, rättare sagt, ett gammalt koncept som har dammats av. Förra decenniet hette programmet “FC Z” och handlade om ett gäng nördar som aldrig spelat fotboll. Glenn Hysén fick i uppdrag att förvandla dem till ett (någorlunda) fungerande lag.

När formatet nu gör comeback på tolvan heter det “FC Nördar” och visas lite undanskuffat på TV12, kanalen ni inte visste att den fortfarande existerar. Tränare den här gången är tvillingbröderna Ravelli, Thomas och Andreas, som är en fröjd att se. Det är dubbel uppsättning av entusiasm och glädje som gäller i deras försök att bygga självkänsla i laget.

Det kan behövas när första matchen blir mot ett skräckinjagande lag av 11-åriga flickor som har oerhört mycket mer erfarenhet på fotbollsplanen än någon av grabbarna.

Nörduppställningen är bekant. Det är som ett eko av allt från gamla “Polisskolan”-filmer till andra dokusåpor, som “Ung och bortskämd”. Här finns en schlagernörd som åtminstone kan charma Ravelli med texten till “När vi gräver guld”. Vi har 34-åringen med dåligt balanssinne. Och så Antonio som gärna tar en paus och rullar en cigg mitt på planen när det blir jobbigt.

Mattegeniet Malte, 21, sammanfattar sin förståelse inför utmaningen på följande vis:

– Träning är ju ganska speciellt. Det är inte som att sitta ner alls, liksom.

Att en av deltagarna tycker att Hellasgården, där de inkvarteras i första avsnittet, påminner om cockpiten i Han Solos rymdskepp Millennium Falcon tyder på kreativitet inom truppen. Men kanske inte av det slag som bröderna Ravelli hoppas på.

Deltagarnas egna fördomar ska utmanas, liksom tittarnas. Jag undrar om de inte snarare förstärks med tanke på så tydliga stereotyper. Men vi roas, och kanske slinker lite respekt mot våra medmänniskor med av bara farten ju mer vi lär känna killarna.

I morgon ser jag “Sveriges mästerkock” (TV4).

Politik I

Bryan Cranston spelar Lyndon B Johnson i ny film för HBO. Trailern är lovande…

Politik II

… liksom den för femte säsongen av “Veep” i samma kanal. Amerikansk politik är så sjuk nu att den här serien börjar likna en dokumentär.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB