Startsida / Inlägg

Grankrig och filmporträtt – här är några dokumentärtips i påsk

av Sandra Wejbro
”Grankriget”. Foto: Camilla Skagerström /Nordisk Film
”Grankriget”. Foto: Camilla Skagerström /Nordisk Film

Ett hetsigt grankrig – eller ett kärleksfullt porträtt av Nora Ephron.

Påsken är en perfekt tid att sjunka ned i några sprillans nya dokumentärer.

”Klaner” samlar ihop gamla julgranar, ibland slåss de om dem, och till påsk kulminerar allt i en fajt om vem som lyckas bygga den högsta brasan  (påskefyren). ”Grankriget” (SVT2) handlar om denna udda tradition i Bohuslän och de människor som lever med den.

Några röster (räddningstjänst, en präst) tycker att ”kriget” börjar spåra ur, folk riskerar att skadas. Andra hoppas att deras söner ska föra vidare den busiga traditionen.

– Jag vill inte, det blir för mycket våld, protesterar en pojke när pappan hoppfullt tjatar.

Mest handlar ”Grankriget” om ett ö-samhälle som behöver något att samlas runt när fisken ”snart kommer i fyrkantiga paket från Kina” och många flyttar därifrån. Att det främst är pojkar och män som deltar är ingen slump. Filmens flickor och kvinnor intervjuas inomhus, för i den testosteronstinna kulturen handlar deras drömmar och ambitioner om helt andra saker.

 

Det är tydligt i ”Everything is copy” (HBO Nordic) att författaren och regissören Nora Ephrons ambitioner var större än de flestas. Men två manusskrivande föräldrar i Hollywood lärde hon sig att använda sig av sitt liv – eller ”allt är material” som hennes så småningom djupt alkoholiserade mamma brukade säga.

Nora Ephron.
Nora Ephron.

Hennes son, Jacob Bernstein, har gjort ett porträtt som inte väjer för det mörka (hon gick inte på sin pappas begravning och kunde vara både dömande och elak) men som också skildrar den enorma drivkraft det krävdes för att slå sig in i mansdominerade miljöer och upp i regissörsstolen.

Det enorma kontrollbehovet, men också humorn och den knivskarpa pennan, beskrivs målande i gamla intervjuer. Där finns ledtrådar till mysteriet runt hennes egen död, en sorti hon regisserade i det tysta. Flera gamla vänner är fortfarande bittra över att de inte fick veta att hon var sjuk. Men som en annan påpekar:

– De är rätt självupptagna. Hon hade rätt att dö som hon själv ville.

 

På långfredagen ser jag första avsnittet av ”Det mest förbjudna”, SVT 1 21.00.

 

Ha!

Gloria Vanderbilt med sonen Anderson Cooper.
Gloria Vanderbilt med sonen Anderson Cooper.

Missa inte dokumentären ”Nothing left unsaid: Gloria Vanderbilt & Anderson Cooper” (HBO Nordic den 10 april) om överklass, kändisskap och tragik.

Gah!

”Let’s dance junior” (TV4 Play den 14 april). Som om inte seniorversionen var nog.