Startsida / Inlägg

Roliga timmen är imponerande uselt

av Martin Söderström
default_title

Det är som en sketch av Galenskaparna.
Minus skratten.
”Roliga timmen” är plågsamt uselt.

Först det positiva:
SVT sitter på enorma mängder humorklipp. Skatter av varierande rolighetsgrad som samlats i arkiv genom åren. Somligt banbrytande och historiskt, annat hopplöst föråldrat. Det är ganska fantastiskt att se vilken tillåtande plantskola för svensk humor som statstelevisionen faktiskt varit. Så långt allt väl.
Nu till resten:
Jag kan inte komma på en sämre inramning till dessa humorklipp än ovärdighetsfesten ”Roliga timmen” (SVT1).
Programmet är nästan imponerande i sin totala uselhet.
Studion ser ut som en bakfull scenograf tagit två delar ”Tutti frutti”, en del ”Fem myror” och kräkts ut resultatet över en förbluffad publik. De stackars programledarna David Druid och Louise Nordahl står som två stelt leende skyltdockor och läser innantill ur ett manus kirurgiskt befriat från tajming. Kemin mellan de två är obefintlig och båda läser sina prator med en provocerande käckhet som får allt att låta som att de säljer mobilabonnemang. Det är som om Galenskaparna gjort en sketch om ett påhittat, stelt och genomkorkat tv-program. Minus att det inte är på skoj. Eller roligt. Man tycker otroligt synd om David och Louise. Man tycker synd om den som trodde att SVT var tvungna att låna utseende och tilltal från ”Quizzo” bara för att kunna visa lite skojiga arkivklipp.
De kunde åtminstone försökt få Eva Nazemson som programledare. Då hade cirkeln varit sluten. Och kanske lite rolig.

I en annan del av overkligheten:
Kul att se Joel Kinnaman i ”House of cards” (Netflix). En stor och tung roll. Respekt. Mindre kul att han är på tok för ung för rollen som erfaren amerikansk politikerräv. En svensk skådespelares medverkan i serien gör tyvärr också att man samtidigt ger serien en ökad känsla av fiktion. ”House of cards” bygger sin existens på att ligga så nära verkligheten att det nästan skaver. Att då komma på sig själv med att tänka ”där är Joel Kinnaman” så fort svensken dyker upp i bild sabbar illusionen.
Lördag kväll tittar jag på finalen av ”Melodifestivalen 2016” (SVT1).

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB