Startsida / Inlägg

Frågorna hopar sig för Finaste familjen

av Stefan Hedmark
finaste-familjen2

De två första avsnitten av ”Finaste familjen” har haft fina tittarsiffror.

Men man måste också ställa sig en klassisk fredagsfråga.

Vart är vi på väg?

Man får mycket David Hellenius nuförtiden. Eller, det får man väl alltid på TV4. Men något rekord slås väl när en och samme person leder kanalens största underhållningsprogram OCH har huvudrollen i en ny komediserie vars ambition verkar vara att bli en ny ”Solsidan”.

”Finaste familjen” regisseras av Staffan Lindberg, som även gjorde filmerna ”En gång i Phuket” och ”Micke & Veronica” med Hellenius. Tonen och humorn går i samma stil – en rätt menlös men ändå trevlig drift med Östermalmskultur, livskriser och trender. Den stora svagheten med de nämnda filmerna är att de troget och fantasilöst följer sina formler. Huvudpersonen verkar alltid vara stöpt i samma (charmigt?) mjäkiga form, oavsett om det är Hellenius eller Peter Magnusson som spelar honom.

Men det funkar bättre i ”Finaste familjen”, dels för att 21 minuter (minus reklam) räcker för de små berättelserna i varje avsnitt, dels för att en hel serie ger manusförfattarna en chans att slipa på idéerna på ett mer långsiktigt sätt. Åtminstone på pappret. Hur ”Finaste familjen” utvecklas får vi se.

I kväll såg vi tredje avsnittet. En del frågor börjar formulera sig. Som vad är grejen med Tommy Körbergs rollfigur? Han ska föreställa någon finansman, men verkar bara ha en uppgift i serien – att skräpa omkring i paradvåningen och hamna i onåd hos frun. Och hur länge kan skämtet med Kajsa Ernsts stumma, kedjerökande vapendragare Kinga (Marienette Dahlin) mjölkas? Ska man tycka om Hellenius karaktär? Eller bara tycka synd om den här ålderskrisande pt:n?

”Finaste familjen” är befolkad av dryga, ibland obehagliga figurer, förutom möjligtvis Hellenius ex och dotter. Men visst. Karikatyrer är kul. Och kvällens dejt med Hellenius och en förskolelärare gav rysningar på ett roligt sätt.

I morgon ser jag Tarik Salehs kriminalare ”Tommy” (TV4).

Ja

Hellenius är betydligt vassare (och roligare) som programledare för ”Let’s dance” (TV4) än som huvudrollsinnehavare i komedier.

Nej

”Upp till bevis” är okej tisdagsunderhållning som SVT av någon obegriplig anledning lyft fram som sitt främsta fredagsmys.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB