Startsida / Inlägg

Schumer lyser upp patriarkatets mörka hörn

av Sylvia Balac
schumer

Amy Schumer är tillbaka. Inte roligare än någonsin, men likväl förbaskat rolig.

Som komedi-afficionado har jag både TV4 Komedi och Comedy Central i min gammel-tv. Kanalerna visar en hel del skräp men guldkorn som ”Louie” i den förstnämnda och ”Broad City” i den sistnämnda gör det värt att utsättas för dynga som ”All världens reklam” och ”Tosh.0”.

För att inte tala om ”Inside Amy Schumer”. Den glödheta komikerns sketchprogram är tillbaka med en fjärde säsong i Comedy Central, och har fått ganska ljumna recensioner i hemlandet USA. Det är till viss del förståeligt. Förra säsongen var väldigt stark och i och med virala sketchsuccér och biosuccén ”Trainwreck” har Amy Schumer blivit en riktig superstjärna. Och med superstjärnestatusen kommer höga förväntningar och kritiska ögon.

Säsongsstarten är måhända inte hennes allra starkaste, men Amy Schumer har en hög lägstanivå och bjuder på både gapskratt, fniss och eftertanke.

För Amy Schumer lyckas – precis som svenska systrarna Kronlöf med ”Full patte” (SVT Play) – fortfarande överraska mig och få mig att se världen med klarare ögon. Patriarkatet har ännu massor av mörka hörn att blottlägga och unkna könsroller behöver ständigt vädras. Vilket Schumer är en mästare på.

Hon är också en mästare i under bältet-humor. Säsongsstarten är fullspäckad med skämt som har vaginan i fokus, ja Amy Schumer har till och med en vaginadialog med sin underlivsvaxare sedan nio år tillbaka. Onödigt vulgärt? Absolut inte. I en värld där kvinnokönet sexualiseras och mystifieras är det uppfriskande att vardagsfittan, så att säga, kommer upp på bordet.

I morgon tittar jag på säsongspremiärerna av roliga och välskrivna komediserierna ”Veep” och ”Silicon Valley” på HBO Nordic.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB