Startsida / Inlägg

Svinsnygg jakt på Kennedys mördare

av Martin Söderström
James Franco (till höger) är sylvass i "11.22.63".
James Franco (till höger) är sylvass i ”11.22.63”.

Det blir oftast pannkaka.
Att göra film av Stephen King, alltså.
Men nya ”11.22.63” är raka motsatsen.
De misslyckas nästan alltid. Det finns betydligt fler exempel på filmatiseringar av Stephen Kings böcker som blivit kalkon i stället för kanon. Men ibland händer något. Ibland blir orden ”baserat på en berättelse av Stephen King” att se som en rekommendation snarare än en varning. Sprillans nya ”11.22.63” (FOX) är ett sådant undantag. Jag sträckläste romanen när den kom härom året och tyckte mycket om den. Och det finns mycket att tycka om även med miniserien i åtta delar.
Först själva ansatsen. Läraren Jake Epping (James Franco) blir på olika sätt övertalad av sin dekiga vän (Chris Cooper) att resa tillbaka i tiden för att förhindra mordet på USA:s president John F Kennedy.
Jag vet. Det ser vansinnigt ut på papper. Men faktum är att det fungerar. Mycket tack vare en handfull alldeles ypperliga skådespelarinsatser. …
Franco är skarp i huvudrollen och lyckas på ett övertygande sätt förmedla hur uppdraget – och tidsresorna – tär på honom både fysiskt och psykiskt.
Mer än något annat är det scenerna i 60-talsmiljö som imponerar. Minutiöst uppbyggda scenerier med enorm fingertoppskänsla för kläder, bilar, språk och prylar. En så varsamt skapad atmosfär, lika delar retroreportage som tidskapsel, gör det lättare att svälja de partier av ”11.22.63” som inte funkar något vidare. För trots det låga antalet avsnitt så gör sig serieskaparen Bridget Carpenter ingen brådska. Visst kan man se det som ett sätt att visa berättelsen hänsyn, att saker får ta sin tid. Men det blir rätt segt, bitvis. Och onödigt pratigt.
Genremässigt är det svårt att placera ”11.22.63”. Det blir lite science fiction, lite drama, lite thriller, lite politisk konspiration och lite (i mitt tycke onödig) romantik. Men mer än något annat andas det Stephen King. Med tät stämning och gott om spänning. Ovanligt lyckat, dessutom. För en gångs skull.

Fredag kväll tittar jag på Spike Lee-dokumentären om Michael Jackson (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB