Startsida / Inlägg

Vi är alla en del av en gigantisk dokusåpa

av Helena Trus

TV-KRÖNIKA. Den har kritiserats, bespottats och dödförklarats. Men tjugo år efter dokusåpans begynnelse kan jag bara konstatera: Dokusåpan är en integrerad del av samhället.

Under tisdagskvällen hade den andra säsongen av "Realitystjärnorna på godset" premiär. Årets deltagare är, från vänster: Meral Tasbas, Victoria Silvstedt, Kristian Täljeblad, Jan Emanuel, Isabel Adrian, Tore Kullgren, Robert Andersson och Qristina Ribohn.
Foto: Robin Lorentz-Allard, Aftonbladet. Under tisdagskvällen hade den andra säsongen av ”Realitystjärnorna på godset” premiär.
Årets deltagare är, från vänster:
Meral Tasbas, Victoria Silvstedt, Kristian Täljeblad, Jan Emanuel, Isabel Adrian, Tore Kullgren, Robert Andersson och Qristina Ribohn.

 

 

 

Det var när Robert ”Robinson”-Robban Andersson avslutade sin dag i nypremiären av ”Realitystjärnorna på godset” på TV3 som det blev uppenbart. Han, som nästan krampaktigt hållit sig kvar i rampljuset sedan debuten i ”Expedition Robinson” 1999, berättade för första gången om sin trasiga uppväxt med en psykiskt sjuk mamma och en pappa som efter det bröt ner honom både psykiskt och fysiskt.

Robban är inte känd som den största taktikern (målade sig blå i ”Robinson”-finalen och åt upp resultatlappen, bytte namn till Drakwind och iscensatte en våldtäkt för att kunna påstå att han räddat offret osv osv). Han vann aldrig tävlingen med lyckades i alla fall slå världsrekord i antal dagar (118) på en ”Robinson-ö”.

Realitystjärnorna bor tillsammans några nätter på ett gods och erbjuds samma möjlighet som i program som ”Stjärnorna på slottet” och ”Så mycket bättre”.
En chans till revansch, den stora comebacken eller kanske till och med upprättelse.
Och i går, för kanske första gången, använde Robban en strategi som faktiskt fungerar. Han slöt cirkeln, han visade för ovanlighetens skull ett allvar (som i alla fall varade i några minuter).

Givetvis har alla hans utspel genom åren handlat om ett rop på uppmärksamhet.
Det kan inte bli mer signifikant för vår samtid.

Att lämna ut sig själv, att blotta sitt allra innersta är inte längre bara kändisarnas sätt att leva. Vi har varit så upptagna med att dödförklara, förfasa och kritisera dokusåpan att det nästan gick obemärkt förbi när vi själva sålde vår själ till något mycket större, en gigantisk dokusåpa, med ungefär samma krav som på tv.
Sociala medier har med tiden triggat i gång taktikern i oss alla, som gör att vi dagligen biktar oss för likes.

Vi kan inte längre förfasa oss över alla som viker ut sina liv i tv, för vi gör precis samma sak.

Dokusåpan är långt ifrån död, den har snarare tagit över och blivit en integrerad del av samhället. Ett sätt för oss att leva.

Ps. Så vem är då den största dokusåpataktikern av dem alla? Visst, Samir Badran i all ära. Men, över Atlanten finns en viss Donald Trump (från ”The apprentice”) som är på god väg att bli republikanernas presidentkandidat…

I morgon kväll tittar jag på ”Bornebusch i tevefabriken” på SVT1.

//Trus

HA!
Varningstexten inför ”Ex on the beach”: ”I detta program förekommer grovt språk och innehåll som tittaren kan uppfatta som stötande”. Well, milt uttryckt.

HE!
Vad det borde stå i varningstexten? Typ: ”Det detta program förekommer djupt oroväckande syn på sex, kvinnor, män, relationer, jämställdhet osv osv som kan skada tittarens syn på samtiden”.