Startsida / Inlägg

Allt jag vill är att få bestämma över mitt tittande själv

av Martin Söderström
Game of thrones är ett HBO-original, men släpps ändå ett avsnitt i veckan.
Game of thrones är ett HBO-original, men släpps ändå ett avsnitt i veckan.

Allt jag vill är att få bestämma själv.
Nu kan jag inte det.
Men det betyder inte att det måste vara så.
Förra veckan skrev jag en tv-krönika på den här platsen. Där ifrågasatte jag det rimliga i att vissa streamingtjänster (HBO Nordic och C More) släpper ett avsnitt i veckan av många serier i stället för alla avsnitt i en klump. Det sistnämnda är något vi ju blivit allt mer vana vid sedan dvd-boxen gjorde entré. Netflix har idén om alla avsnitt på en gång som en av sina konkurrensfördelar.
Tanken med streamat innehåll till skillnad från tablåsänt är ju att jag som tittare ska kunna välja själv. Ett avsnitt i veckan på en streamingtjänst känns omodernt, menade jag. Ansvariga för såväl HBO Nordic som C More hörde av sig och förklarade. Det tackar jag för.
Som jag gissade handlar det om avtal och bestämmelser. Tv-bolagen de köper serierna från har kontrakt som säger att ett avsnitt i veckan ska det vara. I fallet med mitt älskade ”Gomorrah” (som är en SKY Italia-produktion) för tittning på HBO Nordic en dag efter att det sänts i Italien. Och det är ju bra. Men motfrågan kvarstår:
Måste det vara såhär? Fortfarande? Och måste det fortsätta att vara så?
Jag tror inte det.
Våra tittarmönster är inte statiska. Det innebär, i all rimlighet, att inte heller avtal och rättigheter kan fortsätta att vara det. Tillståndet är bättre nu, det ska sägas. För inte länge sedan kunde svenska tittare tvingas vänta i åratal innan en serie dök upp här. Men detta var innan internet och strömmat innehåll. Detta var då landsgränser och territorier fortfarande var relevanta.
Ur ett tittarperspektiv är det obegripligt att fortsätta så.
Ett i taget eller allt i en klump är bara beslut man själv – eller dem man köper från – fattat. Det finns säkert poänger med den gamla modellen, Men i takt med att tittarna får ändrade tittarmönster och förväntningar på vad en streamingtjänst bör vara så tror jag inte det är hållbart.

Torsdag kväll tittar jag på ”Känn dig som hemma” (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB