Startsida / Inlägg

Perfekt forum för Lindströms självgodhet

av Sylvia Balac
lindstrom

Lättsam men seriös folkbildning med en Fredrik Lindström i sitt esse. 

”Tänk om” är utmärkt söndags-tv.

Fredrik Lindström låter – på gott och ont – alltid självgod och nedlåtande. Det ligger honom i fatet i lördagsunderhållningen ”Tror du jag ljuger?” där han ibland framstår som en dryg mobbare. Tonen går hem bättre när han är allvetande domare I frågesportssuccén ”På spåret”. Och allra bäst i fungerar den i ”Tänk om”.

SVT:s färska historieprogram (andra avsnittet i kväll) är en guldgruva för oss som ibland slumrade till på historielektionerna I skolan. Med snygg grafik och engagerade experter förklaras skeenden på ett pedagogiskt sätt, och Fredrik Lindström är den perfekta guiden. Han är såpass kunnig och intresserad att den självgoda tonen känns helt rätt. Lite som att han säger ”lyssna på mig nu pöbel, jag har faktiskt något att lära er”.

Men inte orkar gemene tittare med en nonstop historieföreläsning en söndagkväll, hur ambitiös den än är. För att lätta upp får vi komisk avlastning i form av iscensatta exempel på hur det hade sett ut om vissa saker inte hade hänt. I kväll var det skoj att se Malmö pyntat med danska skyltar och flaggor, och att lära sig vilka mattraditioner som vi hade saknat om Skåne, Blekinge och Halland hade förblivit danska landsdelar. Förra veckan var det spännande att visualisera ett Sverige helt utan röda stugor.

Tankeväckande, underhållande och informativt. Jag kommer att fortsätta låta Lindström mästra mig på söndagskvällarna.

I morgon tittar jag på senaste avsnitten av komediserierna ”Veep” och ”Silicon Valley” på HBO Nordic.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv:

https://www.facebook.com/tvkoll/

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB