Startsida / Inlägg

Varför hatar HBO Nordic och CMore framtiden?

av Martin Söderström

gomorra-the-series-2001-7 (1)
Det är maj och det borde vara seriefest.
Tre av mina favoritserier har haft nypremiär och jag borde vara glad.
Det är jag inte.
Jag är mest sur. Och frustrerad.

Låt mig backa bandet lite först.
I och med Netflix entré på den svenska marknaden ändrades våra tv-vanor. Vi vande oss vid friheten att titta så mycket vi vill när det passar oss. Ville vi se en hel seriesäsong på en helg så var det bara att göra det. Alla avsnitt släpptes på en gång.
Det var modernt i all sin självklarhet. Vi vande oss snabbt vid att bestämma vårt tittarmönster själva.
Men där Netflix gasar mot framtiden gör andra streamingaktörer sitt yttersta för att spika fast utvecklingen i forntiden.
Tre av mina absoluta favoritserier har gjort comeback den senaste tiden. ”Peaky blinders” (C More), ”Penny dreadful” och ”Gomorra” (båda HBO Nordic). Alla är fantastiska serier som jag varmt har rekommenderat tidigare.
Problemet? Att både C More och HBO Nordic tycker det är en rimlig idé att släppa ett avsnitt i veckan. På en streamingtjänst.
Det är lika omodernt som det är obegripligt.
Rätta mig om jag är ute och långcyklar nu, men är inte hela poängen med streamat innehåll att jag som tittare ska kunna välja att titta så mycket det passar mig så ofta det passar mig? Obunden av tider, tablåer och veckodagar? …
Hur kan det vara möjligt att någon i hela världen tycker det är en bra idé att släppa ett ynka litet avsnitt i veckan – på en streamingtjänst?
Världen ligger ju för våra digitala fötter – åtminstone i teorin.
I praktiken är vi precis lika låsta som någonsin i ång-tevens tablåtänk.
Visst har jag fortfarande ett val. Att vänta i tolv veckor för att kunna se hela ”Gomorra” i ett svep. Men hur sugen tror ni jag är på det?
Jag är säker på att det finns någon rimlig, tråkig och begriplig förklaring till det här. Om olika tv-bolag, rättigheter och territorier. Någon ansvarig för sådant här på HBO Nordic och C More får gärna höra av sig till mig och förklara. För ur ett tittarperspektiv är det här vansinnigt.

Lördag kväll gör jag som majoriteten av svenska folket och tittar inte på ”Eurovision song contest 2016” (SVT1).

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB