Startsida / Inlägg

”Veep” vinnare i komediernas måndagskamp

av Sylvia Balac
veep5

TV6 gör en hedervärd insats genom att satsa på komedier på måndagskvällar. Men de får ändå stryk av HBO Nordics två ess i komedileken. 

Det görs fler komediserier än någonsin tidigare. Och medan det finns ett guldkorn för varje bottennapp hamnar de allra flesta mittemellan. Som ”Sirens”, vars andra och sista säsong (serien lades ner förra året I USA) hade premiär i TV6 i går. Serien följer ett gäng ambulanssjukvårdare I Chicago och är mest en grabbig axelryckning.

Bäst i sexans måndagskvalkad är i stället charmiga poliskomedin ”Brooklyn nine-nine”, som bjuder på lika delar tokighet och värme – och en mycket bättre könsfördelning.

Men för att göra måndagen till en skrattfest – åtminstone i någon timme – är det tillräckligt att ha tillgång till HBO Nordic. Varje måndag släpper streamingtjänsten färska avsnitt av ”Silicon Valley” och ”Veep”.

Den förstnämnda kan ses som en vuxnare och smartare “Big bang theory” men har egentligen bara huvudkaraktärernas nördighet gemensamt med den banala långköraren. ”Silicon Valley” har gått lite på tomgång den senaste säsongen men är fortfarande en fascinerande satir över den pengastinna tech-världen. Allra bäst är Zach Woods som den självutplånande och mystiske Jared.

Vilket för in oss på juvelen i måndagskomedi-kronan – ”Veep” – som samme Woods gjort ett kortare inhopp i . Här kan ni glömma empati och värme; serien är en iskall och cynisk inblick i spelet bakom de politiska kulisserna. Med en Julia Louis-Dreyfus i absolut toppform flankerad av en uppsjö begåvade skådisar. Inne på sin femte säsong känns det som att serien bara blir vassare, smartare och roligare för varje avsnitt. En sann bedrift.

I kväll byter jag komedi mot bister verklighet och tittar på ”Korrespondenterna” I SVT2 klockan 20.00.

 

 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB