Startsida / Inlägg

Bra Polarpris-sändning – men högst tveksamt om Max Martin är värd priset

av Jan-Olov Andersson
remote.jpg-3

Nä, i år blev det ingen gåshud under ”Polar music prize” i TV 4.
Kan i och för sig ha att göra med att jag tycker man kan ifrågasätta Max Martin som vinnare av priset.

Priset instiftades av Stikkan Andersson (1931-1997) och prissumman på en miljon kronor går till en inom populärmusiken och en inom den klassiska musiken. Den sistnämnda kategorin har jag ingen åsikt om, då jag kan för lite. Och det priset brukar hamna lite i skymundan.
Skulle tippa att de flesta tittarna genom åren nog varit mer nyfikna på vad som ska hända när Elton John, Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Bob Dylan, Pink Floyd, Led Zeppelin, Paul Simon, Patti Smith och Emmylou Harris har tagit emot priset av kungen och fått sina låtar tolkade av olika gästartister.
Det är annars också mer tv-glamour med utländska kändisar än svenska. Och med folk som tittarna känner igen. Varken Max Martin (som har valt att leva sitt liv i mediaskugga) eller Burt Bacharach, en av få tidigare kompositörer/producenter som har vunnit priset, är ”kändisar”.
Men där Bacharach har skrivit låtar som har överlevt i 40, 50 år, är Max Martins listettor sådant som ofta går in genom ena örat och ut genom det andra några månader senare. Jag kommer inte på en enda låt, fråga Sanna, som Mikael Persbrandt sa. Dessutom är ju många hits inte enbart gjorda av Max Martin, utan av tre, fyra, fem personer i något slags ”grupparbete”.
Nu var det inget fel på sändningen. Proffsigt programledarpar i Tilde de Paula Eby och Jesper Börjesson (bilden ovan). Bra tillbakablick på det 25-årsjubilerande priset. Kul överraskningsnummer till Martins ära. Ett tal av kulturminister Alice Bah Kuhnke till den andra vinnaren, italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli, som kändes som det verkligen kom från hjärtat.
Och det var väldigt kul och oväntat att Max Martin erkände att han har stulit från – Lasse Holm!
Men inget som när First Aid Kit sjöng ”Emmylou” för Emmylou Harris i fjol. Gåshud och tårar.
•Under fredagseftermiddagen ser jag Italien-Sverige i fotbolls-EM i SVT 1.

(Sport)
Lite grann var ju också Polarpriset ett störande moment i det man helst ville se, fotbolls-EM.
(Humor)
Den där pinsamma reklamfilmen Erik Hamrén gör… det krävs nog en EM-medalj för att folk ska glömma den.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB