Startsida / Inlägg

Fint porträtt av vad som driver Lars Lerin som konstnär

av Jan-Olov Andersson

SVT-LARSLERINMOTKVALLENUPPKLA-2015-E00-265d_684x405

Vi har sett Lars Lerin hitta kärleken på bio och sett honom hitta ett antal vänner i en tv-serie.
I tv-dokumentären ”Lars Lerin – Mot kvällen uppklarnande” gick man till botten med konstnärsskapet och varför det blev som det blev.

Förra veckan besökte jag faktiskt för första gången Sandgrund Lars Lerin Konsthall, i samband med ett reportage om Mikael Persbrandts första konstutställning där.
Passade då förstås på att vandra runt i museet och spana in även Lars Lerins fantastiska målningar.
Var inte ensam, om man säger så. Ett par tre fullastade bussar med besökare kom dit under de två timmar jag var där.
Lars Lerin är folkkär som få konstnärer.
Har annars själv först lärt känna människan Lars Lerin snarare än konstnären genom först Sara Broos långfilm ”För dig naken” (2012), om problematisk uppväxt, drog- och alkoholproblem, ett havererat förhållande i Norge, nykterhet och ny kärlek och mer stabil tillvaro.
I fjolårets SVT-serie ”Vänligen Lars Lerin” fick vi i sex avsnitt se hur han lärde känna ett antal människor, bland annat Mikael Persbrandt, Christer Sjögren och Annifrid Lyngstad och genom de avsnitten fick vi även lära känna honom själv mer på djupet.
Tisdagskvällens film av Gunvor och Rolf Nordin tangerade åtskilliga saker som har visats i de andra filmerna, men framför allt gick man på djupet när det gäller konstnärsskapet. Hur han i barndomen läste om och kände ett släktskap med missförstådda konstnärsgenier. Varför det blev vissa motiv som han ständigt återkommit till.
Andra som medverkade i filmen var bland annat Christer Sjögren, Ernst Billgren, Torgny Lindgren, Staffan Westerberg och Amanda Ooms. Men frågan är om inte det allra finaste som sas om Lars Lerin, var när författaren Theodor Kallifatides, åt vilken Lerin har målat bokomslag, sammanfattade Lars Lerins konstnärsskap så här:
– Han målar som han är och han är som han målar. Han gör sina sår till blommor, sa Kallifatides.
•Under onsdagskvällen ser jag ”Mexiko 1986 – när Maradona briljerade” i SVT 1.

(Ja)
”Korrespondenterna”, SVT 2. Intressant om Frankrike inför EM.
(Nej)
”Lemmy”, SVT 2. Underdånigt och okritiskt om överskattad rockstjärna.